Спеціальні потреби

НАТО готується відповідати на загрози у Балтії, але не бачить індикаторів неминучої війни – посолка США в Альянсі


Постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт (на другому плані) розмовляє з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 15 лютого 2024 р. AP Photo/Virginia Mayo
Постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт (на другому плані) розмовляє з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 15 лютого 2024 р. AP Photo/Virginia Mayo

НАТО вживає активних заходів, щоб покращити своє становище на території країн Балтії, “щоб бути готовими до всіх можливих непередбачених обставин”. Але наразі не бачить таких індикаторів і попереджень такого рівня, як ті, що надходили, наприклад, щодо небезпеки російської війни напередодні лютого 2022 року. Так відповіла на запитання про загрозу війни Росії з НАТО постійна представниця США в НАТО Джуліанна Сміт.

Сміт спілкувалася з журналістами перед зустріччю міністрів закордонних справ НАТО, що відбудеться цього тижня і включатиме у тому числі сесію Ради НАТО-Україна.

За її словами, серед заходів, яких вживають країни Балтії – збільшення спільних тренувань і військових навчань, збільшення присутності американських військ у Східній Європі. А загалом безпеці для понад мільярда мешканців країн НАТО, за її словами, сприяє і саме розширення альянсу.

Сміт підтвердила, що російську загрозу НАТО вважає головною прямою загрозою, якій слід протистояти. “Ми багато разів бачили в історії: якщо диктатора чи авторитарного лідера не зупинити, вони продовжують йти далі”, – каже Сміт. Тому, за її словами, так важливо витіснити Росію із українських земель та припинити неспровоковану агресію.

“Якщо вони досягнуть успіху, звісно, занепокоєння полягає в тому, що Росія буде продовжувати [атакувати й інші країни]”, – каже Сміт.

Не бачимо безпосередньої загрози території НАТО ні в балтійському регіоні, ні, відверто кажучи, в будь-якому іншому регіоні
Джуліанна Сміт

Але водночас вона запевнила:

“Хочу сказати нашим друзям у країнах Балтії: ми не бачимо безпосередньої загрози території НАТО ні в балтійському регіоні, ні, відверто кажучи, в будь-якому іншому регіоні”.

“За останні два роки ми зробили багато кроків, щоб посилити стримування та захист, особливо на східному фланзі. Ми дуже серйозно ставимося до проблем безпеки наших друзів у країнах Балтії і вживаємо активних заходів, щоб покращити нашу позицію там”, – додала вона.

За словами Сміт, існують нові регіональні плани, які дозволяють “точно знати, що ми маємо зробити, щоб захистити кожен дюйм території НАТО”.

“Я не хочу, щоб у наших друзів у країнах Балтії склалося враження, що якимось чином війна приходить на територію НАТО миттєво. Ми сприймаємо це серйозно, але не вважаємо це безпосередньою загрозою”, – наголосила Сміт.

Вона також заявила: “Ми нікому не сигналізуємо, що війна неминуча”.

“Зараз ми бачимо, що Росія повністю залучена до своєї неспровокованої агресивної війни всередині України, але у нас немає індикаторів і попереджень про те, що російська війна на території НАТО неминуча, і я справді хочу це чітко уточнити”, – повторила посадовиця.

Сміт нагадала, що США не підтримують ідею відправки військ для війни в Україну, але прагнуть і надалі підтримувати Україну і її захисті від російської агресії.

Щодо перспектив американської допомоги Україні Джуліанна Сміт заявила:

"Вважаємо, що Україні зараз терміново потрібна ця допомога. Наші друзі в Україні стикаються з дефіцитом, і тому важливо, щоб допомога США продовжувала надходити. Ми заохочували членів Конгресу як у Палаті представників, так і в Сенаті ... Дуже сподіваємося, що побачимо голосування якомога швидше, щоб ми могли надати цю важливу допомогу нашим друзям в Україні на поле бою".

Час-Time. Допомога Україні: в Конгресі готують новий законопроєкт
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG