Спеціальні потреби

Теракти в Парижі змістили фокус віденських переговорів по Сирії


Держсекретар США Джон Кері та глава МЗС Росії Сергій Лавров на переговорах у Відні, 14 листопада 2015
Держсекретар США Джон Кері та глава МЗС Росії Сергій Лавров на переговорах у Відні, 14 листопада 2015

Міністри закордонних справ 16 країн світу зібралися у суботу у Відні для пошуку політичного рішення конфлікту в Сирії. У переговорах також взяли участь представники Ліги арабських держав, Організації ісламського співробітництва та Євросоюзу. Вчорашні теракти в Парижі внесли корективи у їхній порядок денний.

Глава МЗС Франції заявив, що напади у Парижі показали необхідність координувати дії щодо боротьби з терористичними загрозами.

«Одна з цілей зустрічі у Відні - це побачити, як ми конкретно можемо зміцнити міжнародну боротьбу проти ІДІЛ», - сказав Фабіус у суботу у столиці Австрії. «Ісламську державу» він назвав словом Daesh – так як називають це угруповання в арабському світі.

Раніше у суботу «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за напади у Парижі, в результаті яких загинуло щонайменше 128 людей, ще 200 було поранено.

Державний секретар CША Джон Керрі заявив, що сторони погодились, що напади такі як у Парижі, Бейруті, чи як події в Іраку є найбільш «мерзенні, жахливі, обурливо неприйнятні дії на планеті». За його словами, подібні інциденти лише додають жорсткості світовим державам, щоб давати відсіч.

Перед самітом у Відні Джон Кері провів двосторонню зустріч із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Після неї головні дипломати США та Росії зробили спільну заяву, якою засудили теракти в Парижі та наголосили на необхідності посилити боротьбу зі світовим тероризмом

На переговорах у Відні США та інші країни світу намагалися знайти точки дотику щодо ситуації у Сирії з Росією та Іраном, які підтримують сирійського президента Башара аль-Асада. Сторони намагалися визначити, кого вважати поміркованою опозицією, а кого – прихильниками терористів.

Дивіться також: Республіканські кандидати дискутують, як розмовляти з Путіним

Розмова США із Путіним: по-хорошому, чи з позиції сили? - думки республіканців. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG