Спеціальні потреби

Веслі Кларк: Росія використовує Сербію, щоб досягнувши успіху в Україні, посіяти хаос на Західних Балканах


"Дії Росії в Україні ще більше ускладнили ситуацію (у відносинах Косова та Сербії - ред.)", - зазначив американський генерал у відставці Веслі Кларк. Фото: REUTERS/Lucy Nicholson
"Дії Росії в Україні ще більше ускладнили ситуацію (у відносинах Косова та Сербії - ред.)", - зазначив американський генерал у відставці Веслі Кларк. Фото: REUTERS/Lucy Nicholson

Російська війна в Україні сприяла напрузі на Західних Балканах, зокрема, між Сербією та Косово. Про це в інтерв’ю Голосу Америки сказав генерал США у відставці Веслі Кларк, колишній командувач Об’єднаними збройними силами НАТО.

Росія використовує Сербію, щоб підготувати шлях на випадок, якщо вона досягне успіху в Україні, щоб знову спричинити ще більший хаос на Західних Балканах.
Веслі Кларк

“Проблема полягає в тому, що дії Росії в Україні ще більше ускладнили ситуацію (у відносинах Косова та Сербії - ред.), тому що всі розуміють, що Сербія має історичну приналежність до Росії, і Росія використовує Сербію, щоб підготувати шлях на випадок, якщо вона досягне успіху в Україні, щоб знову спричинити ще більший хаос на Західних Балканах. Це досить добре відомо. … І зовні це виглядає так, що Косово як менша країна залежна від зовнішньої підтримки Сполучених Штатів та інших країн заради виживання та економічного добробуту”, - зазначив Кларк.

За словами генерала, президент Сербії Олександр Вучич “розривається” між Заходом та Росією.

“Пан Вучич, як виглядає, розривається між двома можливостями: приєднатися до Заходу, або підтримувати історичні братерські відносини з Росією. І як виглядає, він намагається йти в обидва боки... Нам треба бути терплячими, ми маємо працювати над цією ситуацією і зняти напругу", - аналізує колишній командувач об’єднаними силами НАТО.

Кларк прямо пов'язує напругу між Косово та Сербією з російською війною в Україні.

"Ми повинні визнати, що розв'язання питання кордону між Сербією та Косово не є незалежним від результату війни між Україною та Росією”, - каже він.

За словами американського генерала у відставці, ситуація між Косово та Сербією є симптомом геополітичної напруги в усьому регіоні внаслідок війни Росії в Україні.

“Захід хотів би, щоб це було вирішено, хотів би бачити Сербію повністю в західному таборі, пов’язану з Європейським Союзом у найпозитивніший спосіб. Але саме через напругу між Росією та Україною це малоймовірно”, - сказав він.

Раніше Голос Америки повідомляв, що Кларк закликав Конгрес якнайшвидше ухвалити законопроєкт про допомогу Україні. За його словами, без цієї допомоги українцям буде вкрай важко втримати навіть нинішні позиції на сході країни.

Під загрозою можуть опинитися не лише Харків і Київ, але і кордони НАТО, попередив генерал армії США у відставці.

"Якщо ми не зупинимо їх [росіян] тут, у нас буде фронт НАТО на 2500 миль. А ми ледь могли впоратися з внутрішнім німецьким кордоном на 400 миль під час "холодної війни". Я не можу уявити, що буде потрібно для мобілізації НАТО, якщо Україна впаде, і ми зіткнемося з загрозою, що простягнеться від Балтійського аж до Чорного моря", – зазначав Веслі Кларк.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG