Спеціальні потреби

Американців попереджають про шахрайські схеми пов'язані із вакциною від Covid-19


"Справжня вакцина онлайн не продається. Вакцинуватися слід тільки в сертифікованих центрах", - заявив представник Pfizer.

В Інтернет з'явилися шахраї, які обіцяють доставку вакцини від Covid-19 за кілька днів всього за 150 доларів.

Не піддаватися на шахрайські пропозиції закликають людей представники влади у США та в Європі і попереджають, що метою шахраїв може бути отримання грошей або персональних даних своїх "клієнтів".

Компанія Pfizer вже заявила, що вживає активних заходів для боротьби з підробками і ретельно стежить за тенденціями в Інтернеті

Напередодні видання Reuters провело дослідження низки інтернет-сайтів, форумів у секретній мережі дарнет і месенджера Telegram. Вони виявили щонайменше сім різних пропозицій, які обіцяють потенційним покупцям вакцину від Covid-19.

Серед методів шахраїв - розсилання електронних листів клієнтам з пропозицією потрапити в нібито таємні списки, за якими надають ранній доступ до вакцини. Шахраї також надсилають автоматизовані дзвінки нібито від державних установ.

ФБР та Інтерпол також оприлюднили попередження про появу шахрайських схем, пов'язаних з пандемією. Вони зазначають, що реклама ліків і вакцин на підроблених сайтах може містити в собі кіберзагрозу та значний ризик для здоров'я і навіть життя людей.

За повідомленням компанії Recorded Future, яка відстежує шахрайські інтернет-схеми навколо пандемії, за жовтень і листопад минулого року, коли розробники перших вакцини тільки подавали заявки до регулюючих органів, в інтернеті більш ніж удвічі зросла кількість доменів, які містять слова «вакцина», «Covid-19» або «коронавірус». Нині налічується близько 2500 доменів.

Шахраям грає на руку те, що процес вакцинації у США триває повільніше, ніж очікувалось.

Як повідомляють Центри з контролю та попередження хвороб США, станом на 5 січня у США першу дозу вакцини від коронавірусу отримали близько 4,5 мільйона людей. Раніше уряд заявляв, що до кінця 2020 року вони планують вакцинувати принаймні 20 мільйонів осіб.

На форумі Agartha, що в таємній мережі даркнет, пропозиції з продажу вакцини за вартістю наближені до реклами нелегальних товарів - кокаїну, опіоїдних препаратів, фальшивих купюр та зброї. Ціна флакона вакцини - від 500 до 1000 доларів, або еквівалент у біткоіні.

На іншому сайті продавець, який називає себе співробітником Інституту наук в Ухані, пропонує вакцину взамін на пожертвування, і просить покупців надати йому важливу медичну інформацію.

Кілька каналів в Telegram пропонують вакцину від Moderna за 180 доларів, Pfizer - за 150 доларів, AstraZeneca - за 110 доларів.

Компанія Pfizer вже заявила, що вживає активних заходів для боротьби з підробками і ретельно стежить за тенденціями в Інтернеті.

“В жодному разі не варто намагатися купити вакцину в Інтернеті. Справжня вакцина онлайн не продається. Вакцинуватися слід тільки в сертифікованих центрах », - заявив представник Pfizer.

ФБР, Міністерство охорони здоров'я і соціальних служб, а також Мін'юст США закликають населення повідомляти про підозрілі схеми, пов'язані з коронавірусом.

Дивіться також: Прогнози для України-США на 2021 рік – експерти у Києві

Прогнози для України-США на 2021 рік – експерти у Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

XS
SM
MD
LG