Спеціальні потреби

Британія, на відміну від США, тепер допускає щеплення від COVID-19 різними вакцинами та відтермінування другої дози


Фото: пацієнт отримує щеплення від COVID-19 вакциною Pfizer, Велика Британія, грудень 2020 року
Фото: пацієнт отримує щеплення від COVID-19 вакциною Pfizer, Велика Британія, грудень 2020 року

Велика Британія внесла зміни до протоколу вакцинації від COVID-19. Згідно з новими правилами, у випадку, якщо друге щеплення тією самою вакциною недоступне, допускається проведення другого щеплення іншою зареєстрованою в країні вакциною, повідомляє The New York Times. У Британії зареєстровані вакцини виробництва Pfizer та AstraZeneca.

«Для осіб, які почали щеплення і які пройшли вакцинацію в місці, де тієї самої вакцини немає в наявності, або якщо невідомо яким продуктом було зроблено першу вакцинацію, раціонально запропонувати завершення вакцинації дозою вакцини наявною на місці». - йдеться у новому протоколі щеплень країни.

Очільник британської установи з імунізацій д-р Мері Ремсі уточнила, що змішувати вакцини не рекомендовано, а оновлення в правилах стосуються надзвичайно рідкісних випадків, коли вакцина не доступна, або виробник вакцини, якою зроблене перше щеплення, невідомий.

Також, для того, щоб вакцинація охопила більше людей, в Британії допустили проведення вакцинацій з відтермінуванням другого щеплення на час до 12 тижнів. Щеплення однією дозою, сподіваються медики, має надати частковий захист від коронавірусної хвороби.

Дослідження вакцин Moderna та Pfizer, зареєстрованих у США, показали більше 94% ефективності для протидії COVID-19, у випадку проведення двох щеплень.

У США не допускається використання різних вакцин для проведення щеплень. Центри США з контролю над захворюваннями (CDC) поки не прокоментували рішення Британії. За наявними вказівками CDC, вакцини «не взаємозамінні» і «безпека та ефективність змішаної лінійки не оцінювались. Обидві дози вакцинації мають проводитись з використанням одного і того самого продукту», пише NYT.

В п‘ятницю головний інфекціоніст США д-р Ентоні Фаучі заявив, що США не будуть наслідувати приклад Британії у відтермінуванні чи скасуванні другої вакцинації. «Будемо продовжувати так, як ми і робимо», - сказав Фаучі в інтерв‘ю CNN.

«Ми хочемо дотримуватись того, що говорить наука, - заявив Фаучі, - дані для обох вакцин свідчать, що проводиться перше щеплення, а потім воно посилюється другою дозою через 21 день для Pfizer і 28 днів для Modernа ... Ми приймаємо рішення на основі даних. На тепер ми не маємо даних, які б свідчили, що варто робити щеплення однією дозою, а потім чекати більше ніж звичайно».

В Британії в грудні було виявлено новий більш заразний штам коронавірусу. Щоб уникнути третьої хвилі спалаху коронавірусної хвороби, країна має вакцинувати по 2 мільйони людей щотижня. Такі дані нового дослідження оприлюднила Лондонська школа гігієни та тропічної медицини 28 грудня.

Дивіться також: Музика, політика, наука: якими перемогами українців позначився 2020 рік? Відео

Музика, політика, наука: якими перемогами українців позначився 2020 рік? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:28 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG