Спеціальні потреби

Штат Вірджинія – «Гойдалка» чи «Поле битви»?


Штат Вірджинія – «Гойдалка» або «Поле битви»
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
Direct link

Вірджинія – один зі всього десятка штатів, результати виборів в яких передбачити не можливо.

Кандидати на посаду президента Сполучених Штатів розкручують свої кампанії на повну потужність напередодні виборів, що пройдуть 6 листопада. Як діючий президент-демократ Барак Обама, так і його опонент-республіканець Мітт Ромні концентрують увагу на штатах, де обидва мають шанси перемогти.

Виборча система США створена так, що на даному етапі можна передбачити, хто переможе у більшості, окрім 10-13 штатів. Такі штати називають «гойдалками», або «полем битви», адже від них залежить, хто стане наступним президентом. Один з таких штатів – досить консервативна Вірджинія, де чотири роки тому переміг Барак Обама. До того останній раз демократ перемагав у Вірджинії у далекому 1964-му році.

Мальовнича долина Шенандоу у горах Блю Рідж приваблює своєю красою та затишком. Але у розташованому неподалік містечку Вудсток киплять гучні політичні пристрасті. Сюзан Кюран та інші консервативні активісти борються за справедливість. Вони виступають проти рішення місцевого уряду побудувати в’язницю у цьому районі. Сюзан готова довести справу до суду.

«Особисті права, свобода людини, право висловлювати свою думку. Вони спробували заткнути тут нам пельку, але зрозуміли, що без особливого успіху», - обурюється Кюран.

Однак ще більше, ніж завадити будівництву в’язниці, Сюзан та її однодумці хочуть виштовхати Барака Обаму з Білого дому.

«Я просто не хочу більше Обами. Я прагну, аби уся його політика, усі його комісії та програми були ліквідовані», - каже вона.


У разі, якщо Обама переможе на виборах, Сюзан не планує складати руки та обіцяє добиватися усунення президента від влади:

«У такому випадку нам нічого не залишиться, як імпічмент, на основі приблизно восьми конкретних федеральних законів, які він порушив».

Щоправда, навіть лідери республіканців у Конгресі, принаймні поки що, не підтримують подібні екстремальні заклики.

А за 160 кілометрів від Вудстоку, у містечку Шарлотсвіл, прихильники Обами активно реєструють нових виборців у Вірджинському університеті.

Молодь зіграла ключову роль у перемозі Обами чотири роки тому. Саме вона здатна принести йому перемогу і цим разом, переконаний Джеймс Шваб, президент університетської організації демократів.

«Для багатьох з нас це буде перша участь у президентських виборах, це стане новим досвідом для всіх нас. Ми проводимо багато роботи для кампанії президента і на наші зустрічі приходить чимало людей», - каже Шваб.

Матеяс Вундвасен - один зі студентів, які прийшли на цю зустріч.

«Цим разом вибори дуже цікаві, особливо враховуючи важливість голосування у Вірджинії і вагу голосів молодих виборців, таких як я. На мою думку, це чудовий час вперше взяти участь у виборах», - переконаний юнак.

На даному етапі Барак Обама має невелику перевагу над своїм опонентом у Вірджинії. Цей штат має особливе значення, переконаний Кайл Кандік політолог Вірджинського університету:

Результати у Вірджинії можуть стати індикатором настроїв виборців загалом по країні, саме тому цей штат має величезне значення
політолог Кайл Кандік
Сто п’ятдесят років тому Вірджинія стала епіцентром громадянської війни. Тут пройшло кілька визначальних для ходу війни боїв. Півтора століття пізніше тут знову розгорнулась битва, цим разом політична. Демократи та республіканці відчайдушно борються за штат, результати голосування в якому можуть реально вплинути на долю президентського крісла Сполучених Штатів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG