Спеціальні потреби

Американський уряд продовжить допомагати Україні реформувати аграрний сектор


Як гроші США підіймають українське село: Історія успіху "Агроінвесту". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Як гроші США підіймають українське село: Історія успіху "Агроінвесту". Відео

Про це «Голосу Америки» сказав директор місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Джед Бартон. Фокус – на програмах зрошення земель та підтримці дрібних фермерських господарств.

За п’ять років існування програми «АгроІнвест», яку в Україні фінансує американський уряд, десятки пілотних проектів показали виробникам, як виходити на нові ринки і добиватися комерційного успіху. Про підсумки діяльності «АгроІнвесту» розповідають наші київські коресподенти.

Говорить Анна Сочинська з Асоціації традиційних продуктів та національних кухонь України з Вінниці:

«Це регіональний продукт, називається паляниця з кропом та яйцем».

Забуті рецепти народної кухні збирає по селах Вінниччини Асоціація традиційних продуктів з проекту «АгроІнвест». Організація відкриває ресторани, щоб дрібний виробник перетворив національні страви на комерційно успішний бренд.

Нам така співпраця потрібна, подобається, вона є необхідною для України


Голова кооперативу «Липівський» Василь Савіцький каже:

«Ми вирощуємо екологічно чисту та натуральну продукцію».

Прикарпатський кооператив «Липівський» об’єднує півтори сотні селян-одноосібників. «АгроІнвест» допоміг їм з технікою, і тепер продукція має товарний вигляд і краще продається.

Василь Савіцький продовжує:

«Ми порахували, десь на 25% прибутки підвищились».

За 5 років діяльності в Україні проект «АгроІнвест» допоміг стати на ноги ягідному кооперативу на Тернопільщині, сімейній кролефермі у Черкасах, фермерам, які вирощують соняшник у Харківській області.

Як наголошує керівник USAID, завершення проекту «АгроІнвест» не означає, що Сполучені Штати не допомагатимуть реформувати сільгоспсектор



Фінансована американським урядом програма зосередилась на розвитку малого та середнього фермерства. Саме дрібним сільгоспвиробникам допомагали вийти на кредитні спілки, отримати елітні сорти насіння, вчили, як вести бізнес. Американці вірять, що майбутнє українського агросектора – за невеликими господарствами.

Розповідає керівник проекту «АгроІнвест» Ерік Блайх:

«Найбільш вагомо для мене – робота з виробниками і кооперативами, щоб допомогти їм вийти на нові ринки продовольства на місцевому і міжнародному рівні. Розробити для них необхідні системи сертифікації, щоб вони могли потрапити на ці ринки. Ідеться про відповідність європейським стандартам безпеки та якості продукції».

Ці малюнки дітей з України показують в ООН. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00



Директор місії USAID Джед Бартон, каже:

«Я дуже пишаюся результатом. Ми бачимо прогрес у виробництві продукції сільського господарства: за той час, що ми тут працюємо, є кількаразове зростання. Але потенціал далі залишається нерозкритим, і ще багато треба зробити. І оскільки потенціал такий великий, а партнерство з українським урядом складається дуже успішно, то ми і далі будемо працювати в аграрному секторі України».

Як наголошує керівник USAID, завершення проекту «АгроІнвест» не означає, що Сполучені Штати не допомагатимуть реформувати сільгоспсектор. Українські урядовці підтверджують зацікавлення.

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко каже:

«Найголовніше те, що ми не бачимо зараз підстав для завершення даного проекту. Нам така співпраця потрібна, подобається, вона є необхідною для України. Потрібно сідати і спільно розробляти наступну дорожну карту на два роки, три роки, п’ять років, тому що багато що є робити спільно далі».

Дивіться також: Лідери НАТО дали оцінку тому, як Москва виконує Мінські угоди Росією

Лідери НАТО дали оцінку тому, як Москва виконує Мінські угоди Росією. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG