Спеціальні потреби

Сенатори-республіканці затягують дебати щодо бюджету


امریکہ میں منگل کو ہونے والے وسط مدتی انتخابات کے ابتدائی نتائج کے مطابق ریپبلکنز کو سینیٹ میں اکثریت حاصل ہو گئی ہے۔
امریکہ میں منگل کو ہونے والے وسط مدتی انتخابات کے ابتدائی نتائج کے مطابق ریپبلکنز کو سینیٹ میں اکثریت حاصل ہو گئی ہے۔
Сенат США готується до першого голосування, яке повинно дозволити американському уряду функціонувати ще кілька місяців.

При цьому на кону стоїть доля закону про реформу системи охорони здоров'я, прийнятого за ініціативою президента Барака Обами.

Минулого тижня Палата представників проголосувала за те, щоб позбавити цей закон фінансування.

В умовах коли у законодавців є лише кілька днів, щоб уникнути закриття федеральних установ, невелика група республіканських сенаторів у вівторок вирішила затягнути дебати, зайнявши трибуну Палати.

Проте, Конгрес повинен ухвалити закон, що дозволяє фінансувати уряд, до 1 жовтня.

Але навіть на тлі загрози закриття держустанов менш ніж через тиждень, Сенат витратить до двох днів, щоб тільки проголосувати за офіційне відкриття дебатів щодо законопроекту про продовження фінансування федеральних витрат.

Невелика група республіканців хоче заблокувати ці дебати, побоюючись, що вони призведуть до прийняття законопроекту про фінансування Закону про доступну охорону здоров'я, відомого в народі як Obamacare, проти якого рішуче виступають республіканці.

Боротьбу проти нього очолює сенатор Тед Круз з «Руху чаювання».

«Американці страждають через Obamacare. Obamacare не спрацьовує, - заявив він. - І тим не менше в цьому залі знаходяться політики, які не дослухаються до народу. Вони не прислухаються до занепокоєнь своїх виборців. Наші виборці заслуговують більшого. Більше ніяких фальшивих дискусій, ніякого приховування ваших голосів, ніяких ігор, ніяких спроб обдурити американський народ. Вашингтон повинен прислухатися».

Але спроби Круза не заручилися підтримкою лідера сенатської меншості Мітча Макконнелла, який виступив проти затягування з прийняттям рішення.

«Все, чого ми доб'ємося затримкою - це закриття держустанов і продовження фінансування Obamacare. Ніхто з нас не хоче цього», - заявив лідер Республіканської меншості в Сенаті.

За словами Макконнелла, республіканці повинні націлитися на повне скасування Закону про реформу системи охорони здоров'я.

У свою чергу, демократи підкреслювали, що американські виборці не наділили республіканців законодавчою більшістю, необхідною для скасування Obamacare, і що загроза закриття уряду не вигідна нікому.

«Республіканці все ще засмучені і розлючені своєю поразкою на виборах 2008 року, - заявив лідер сенатської більшості Гаррі Рід. - Їх обурює, що вони не змогли зупинити історичне розширення медичних послуг для мільйонів американців. Я це розумію. Їх обурює, що вони не змогли відновити контроль над Сенатом, і їх дратує, що минулого року президент Обама був переобраний переважною більшістю голосів. Але пора відставити весь цей гнів на бік».

Очікується, що до кінця тижня Сенат ухвалить законопроект, що передбачає фінансування Obamacare. У цьому випадку він буде відрізнятися від документа, схваленого Палатою представників. Щоб уникнути часткового закриття федеральних установ, обидві палати повинні схвалити один однаковий законопроект до кінця місяця.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG