Спеціальні потреби

Обама проведе офіційну прес-конференцію в Білому домі


Президент США Барак Обама в п'ятницю проведе офіційну прес-конференцію. Головними темами заходу, як гадається, стануть рішення про скасування зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним і загроза терактів, у зв'язку з якою були тимчасово закриті американські дипломатичні представництва в багатьох країнах.

Для Обами це буде перша можливість публічно прокоментувати своє рішення скасувати саміт з президентом Путіним. Вони мали зустрітися в Москві напередодні вересневого саміту «Великої двадцятки» в Санкт-Петербурзі.

Пояснюючи це рішення, Білий дім зазначив, що, незважаючи на співпрацю з Росією в кількох ділянках, поки що спостерігається недостатнього поступу для продуктивної зустрічі.

Надання Росією тимчасового притулку Едварду Сноудену, який оприлюднив таємну інформацію про американські програми стеження, було, як висловилися в Білому домі, одним з факторів при прийнятті рішення про саміт.

В Обами буде можливість детальніше розповісти про це під час прес-конференції у Білому домі.

У четвер прес-секретар Білого дому Джей Карні повідомив, що Вашингтон, як і раніше, наполягає на поверненні Сноудена в США, де йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві.

Серед інших передбачуваних тем прес-конференції - політична криза в Єгипті, громадянська війна в Сирії, в тому числі постачання зброї та гуманітарної допомоги повстанцям, а також ряд внутрішньополітичних питань, таких як спроби Обами провести масштабну імміграційну реформу.

Крім того, Обамі напевно будуть задавати питання про терористичну загрозу, у зв'язку з якою були тимчасово закриті близько 20 дипломатичних представництв США на Близькому Сході, в Північній Африці та інших регіонах.

У відповідь на питання про те, скільки триватиме період підвищеної пильності, прес-секретар відмовився назвати точні терміни, однак підкреслив конкретність загрози:

"Мова йде не про постійне узагальнене усвідомленні того, що в світі є групи і особи, що прагнуть заподіяти шкоду США, а про більш конкретну загрозу".

Карні також поставили запитання про те, чи можлива зустріч Обами і Путіна в рамках саміту "Великої двадцятки" в Санкт-Петербурзі. За його словами, оскільки Росія є господарем саміту, двоє лідерів можуть зустрітися, однак формальних двосторонніх переговорів не буде.

Прес-конференція відбудеться напередодні від'їзду президентської сім’ї в дев'ятиденну відпустку на острові Мартас-Він'ярд в Массачусетсі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG