Спеціальні потреби

Подорожчання нафти підштовхує США до розвитку альтернативних джерел енергії


Заворушення на Близькому Сході призвели до чергового зростання цін на пальне у США. Це не перший випадок, який показує наскільки Сполучені Штати залежні від імпортованої нафти. Американські президенти неодноразово наголошували на тому, що залежність США від закордонної сировини робить країну більш вразливою. За часів свого президентства Джордж Буш зазначив:

«Америка залежна від нафти, яку часто імпортують із нестабільних регіонів світу. Цю залежність можна зменшити через розвиток технологій».

З Бушем погоджується і його наступник Барак Обама:

«Майбутнє у розвитку технологій з використання енергії вітру і сонця, у інноваціях наших науковців та підприємців, у здібностях та відданості нашої робочої сили».

Президент компанії з розробки новітніх енергетичних технологій Томас Волин каже, що в рамках Плану відновлення економіки 2009-го року, президент Обама виділив 80 мільярдів доларів саме на розвиток альтернативних джерел енергії. Однак в сьогоднішніх умовах активного розвитку у цій сфері не відбувається.

«У час, коли урядовці намагаються зменшити видатки і зекономити кошти на чому можна, важко переконати когось в необхідності швидкого розвитку альтернативної енергії», – каже Волин.

Програма відновлення економіки, яка фінансувала енергетичну ініціативу Обами, закінчилася. Контрольована республіканцями Палата представників, яка намагається скоротити урядові витрати, навряд чи продовжить фінансування. Експерти кажуть, що зріст цін на пальне знову порушить політичні дебати щодо залежності США від іноземної сировини.

«Люди знову почнуть говорити про дослідження та розвиток, як також про буріння. З іншого боку не залишиться поза увагою і сектор альтернативних джерел, як от енергії сонця та вітру» – каже аналітик Ану Шарма.

Однак Томас Волин зазначає, як тільки ціни на нафту зменшуються, США втрачають політичну волю радикально змінити енергетичну політику країни:

«У нас вже не раз була така криза у минулому. Було багато планів і розмов. Але, як тільки ситуація покращувалася, ми не використовували грошей на розвиток цих програм».

Якщо досвід минулого став стандартом, то розвивати власні джерела альтернативної енергії США може змусити хіба що постійна висока ціна на імпортовану нафту.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG