Спеціальні потреби

КНДР пригрозила США і Південній Кореї ядерним ударом


Південнокорейські війська неподалік кордону з КНДР
Південнокорейські війська неподалік кордону з КНДР

Північна Корея пригрозила завдати превентивного ядерного удару на тлі початку найбільших в історії спільних навчань США і Південної Кореї.

Щорічні спільні навчання часто призводять до посилення напруженості на розділеному Корейському півострові, але в цьому році ситуація особливо делікатна з огляду на нові жорсткі санкції ООН, введені проти Північної Кореї у зв’язку з недавнім ядерним випробуванням і запуском ракети дальнього радіусу дії.

Філіппіни вже вжили заходів щодо забезпечення режиму санкцій, заарештувавши судно, що здійснювало рейс до Північної Кореї.

«Ключова рішучість» і «Молодий орел»

У цьому році в спільних навчаннях «Ключова рішучість» (Key Resolve) і «Молодий орел» (Foal Eagle), беруть участь 17 тисяч американських військовослужбовців – учетверо більше, ніж торік – і 300 тисяч південнокорейських солдатів. У навчаннях будуть задіяні група американських літаків і кораблів, включаючи ядерний підводний човен «Північна Кароліна» і ядерний авіаносець «Джон Стенніс».

Державний комітет оборони Північної Кореї в понеділок засудив військові навчання, заявивши, що країна готова до «священної війни за возз’єднання».

«Оскільки спільні військові навчання, які влаштовуються ворогами, розглядаються, як зовсім неприхована підготовка до ядерної війни, націленої на посягання на суверенітет [Північної Кореї], її військовою відповіддю буде превентивний і наступальний удар, який дозволить впоратися з ними», – йдеться в заяві.

Хоча США і Південна Корея наполягають, що щорічні спільні навчання носять оборонний характер, повідомляється, що в цьому році союзники будуть відпрацьовувати превентивні військові удари по північнокорейських об’єктах.

Представник Міністерства оборони Південної Кореї Мун Сан Гюн назвав північнокорейську погрозу превентивного удару «неприйнятною».

«Якщо Північна Корея проігнорує наші попередження і займеться провокаціями, то наші військові будуть відповідати твердо і безжалісно. Ми попереджаємо Північну Корею, що вона повинна нести відповідальність за всі ситуації, які ведуть до її бездумних провокацій», – сказав він у понеділок.

Дивіться також: Дати зброю Україні у перші 100 днів пообіцяв кандидат у президенти США

Дати зброю Україні у перші 100 днів пообіцяв кандидат у президенти США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

XS
SM
MD
LG