Спеціальні потреби

Конгресмени США проголосували за продовження програми стеження


Джастін Амаш
Джастін Амаш
Палата представників США, незначною більшістю голосів, відкинула поправку, яка поклала б край програмі Агентства національної безпеки (АНБ) щодо збору даних про сотні мільйонів телефонних дзвінків американців.

Голосування перетворилося на гостре зіткнення думок.

З одного боку - президент Обама і керівники комітетів з національної безпеки в Конгресі (як демократи, так і республіканці), які вважають, що програма має вкрай важливе значення для боротьби з тероризмом. З іншого - республіканці лібертаріанського нахилу і ліберальні демократи, які наполягають, що вона порушує основі громадянські свободи.

Поправка, яку вніс конгресмен-республіканець Джастін Амаш, забороняла АНБ збирати інформацію про телефонні дзвінки та інші мета-дані згідно з Патріотичним актом, за винятком випадків, коли це стосується людини, щодо якої вже триває розслідування.

«Ми повинні відповісти людям, яких ми представляємо, на одне питання: Чи ми проти збору даних про телефонні дзвінки будь-якого американця, без всяких підозр?», - звернувся Амаш до своїх колег.

Це була лише одна із 100 поправок до законопроекту про розподіл 598 міляьрдів доларів оборонних витрат в 2014 фінансовому році, але саме вона викликала найзапекліші дебати про встановлення правильного балансу між національною безпекою і приватністю особистого життя.

Поправку підтримали 205 конгресменів, проти проголосували 217.

На підтримку програми телефонного стеження АНБ виступив голова Комітету Палати представників з розвідки Майк Роджерс. За його словами, скасування цієї програми поверне США до ситуації, що існувала до терактів 11 вересня 2001 року, коли розвідувальним службам не вистачало даних. За його словами, завдяки програмам АНБ вдалося запобігти 54 терактам.

«П'ятдесят чотири рази ця та інші програми зривали плани терористів з проведення атак у нас в країні і в Європі. Були врятовані життя людей. Це не іграшки», - заявив він.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні видав заяву, в якій вказав, що президент Барак Обама виступає проти спроб спішно відмовитися від одного з інструментів, який використовується розвідувальним співтовариством для боротьби з тероризмом.

За словами Карні, президент, як і раніше, готовий до обговорення викриттів колишнього контрактника АНБ Едварда Сноудена, але вважає помилковим пропозицію про скасування програми стеження.

Викриття Сноудена викликали побоювання в США і обурення в інших країнах у зв'язку з масштабом стеження АНБ за американцями та моніторингу телефонної та Інтернет-активності іноземних громадян.

Навіть якби поправка була ухвалена Палатою представників, вона, швидше за все, була б відхилена в Сенаті.

У крайньому випадку, президент Обама наклав би на неї вето.

Однак деякі законодавці кажуть, що майже рівний розподіл голосів «за» і «проти» та емоційні дебати означають, що найближчими місяцями Конгрес, ймовірно, займеться розслідуванням масштабу стеження, яку проводить АНБ.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG