Спеціальні потреби

Конгрес США затвердив перемогу Байдена, повернувшись до роботи вночі після штурму Капітолію


Віце-президент Майк Пенс головував на відновленому засіданні в Капітолії 7 січня 2021р.
Віце-президент Майк Пенс головував на відновленому засіданні в Капітолії 7 січня 2021р.

Конгрес США повернувся до роботи у середу вночі і законодавці затвердили результати виборів після вимушеної перерви, коли прихильники Дональда Трампа штурмували будівлю Капітолію.

Засідання офіційно підбило підсумки голосування у кожному штаті згідно з якими Джо Байден отримав загалом 306 голосів вибірників, а Дональд Трамп здобув 232.

Інавгурація новообраного президента Джо Байден має відбутися 20 січня.

Віце-президент Майк Пенс розпочав відновлене засідання словами про те, що то був «темний день в історії» Капітолію.

Сенат не буде "заляканий", сказав лідер більшості в Сенаті Мітч Макконел, а “злочинці, бандити чи погрози” не зможуть перешкодити голосуванню.

"Ми не будемо кланятися перед беззаконням або залякуванням. Ми повернулися на свої робочі місця. Ми виконаємо свій обов'язок, передбачений Конституцією та нашою нацією. І ми зробимо це сьогодні ввечері", - сказав Макконнелл, виступаючи в залі Сенату на початку засідання.

МакКоннелл назвав бунтівників “нестабільним натовпом” і додав, що "нас сьогодні не зупинити”.

"Вони намагалися підірвати нашу демократію. Вони зазнали невдачі. Вони не змогли перешкодити цьому Конгресу. Їхній невдалий заколот лише підкреслює, наскільки важливим для країни є завдання, яке стоїть перед нами", - сказав Макконнелл.

Деякі законодавці - республіканці подавали заперечення проти результатів виборів зокрема у штатах Арізона і Пенсильванія, але ті заперечення були відхилені.

Демократи пропонують усунути Трампа з посади

Тим часом 17 конгресменів-демократів з Юридичного комітету Палати представників надіслали лист до віце-президента США Майка Пенса із проханням застосувати 25 поправку до Конституції та усунути президента Трампа з посади.

Конгресмен від штату Род Айленд Дейвид Сициліне оприлюднив цього листа у Твітері в середу ввечері.

“Я надсилаю цей лист разом з конгресменом Тедом Лью та нашими колегами із Юридичного комітету Палати представників, в якому закликаємо віце-президента Пенса застосувати 25 поправку і усунути Дональда Трампа з посади після сьогоднішніх подій”, - написав законодавець на своїй Твітер-сторінці.

У листі законодавці нагадуються, що 25-та поправка до Конституції передбачає спосіб, за допомогою якого віце-президент та уряд можуть відсторонити від посади президента країни, який "не може виконувати повноважень та обов'язків, які передбачає його посада".

"Заради нашої демократії ми рішуче закликаємо вас застосувати 25 поправку і розпочати процес усунення президента Трампа від влади. Президент неодноразово демонстрував, що не бажає захищати нашу демократію та виконувати свої обов'язки”, - написали в листі конгресмени.

Республіканці закликають президента визнати поразку на виборах

Сенатор-республіканець Том Коттон у середу ввечері закликав президента Трампа визнати свою поразку на виборах президента та припинити вводити в оману “американський народ”.

"Президенту вже давно пора прийняти результати виборів, припинити вводити в оману американський народ і відмовитись від насильства бунтівників", - сказав Коттон, виступаючи у Сенаті.

Сенатора Коттона вважають одним із найбільших прихильних до президента Трампа законодавців.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, який неодноразово публічно відстоював політику президента, заявив у Сенаті, щоб на нього “більше не розраховували”.

“Трамп і я, ми пройшли неабиякий шлах, - сказав сенатор Грем. - Мені не подобається, що це відбувається саме так. Але сьогодні все, що я можу сказати, це не розраховуйте на мене. Досить є досить. Я хотів бути корисним”.

Дивіться також: Як триває процес вакцинації у США, і з якими викликам зіштовхуються медики

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG