Спеціальні потреби

Світові лідери засудили штурм Капітолію прихильниками президента Трампа у Вашингтоні


Капітолій 6 січня 2021 р.
Капітолій 6 січня 2021 р.

Лідери багатьох країн і засудили штурм будівлі Конгресу США учасниками протестів у Вашинтоні у середу, 6 січня, коли прихильники президента Трампа увірвались в Капітолій, вдавшись до насильства.

«Ганебні сцени у Конгресі США. Сполучені Штати виступають за демократію в усьому світі, і зараз надзвичайно важливо забезпечити мирну та впорядковану передачу влади”, - написав у Twitter британський прем'єр-міністр Борис Джонсон.

Посадовці у Європейському союзі висловили підтримку новообраному президенту Байдену в час, коли протестувальники намагались зірвати засідання конгресу, де законодавці обговорювали затвердження перемоги Байдена на президентських виборах.

"Я вірю в силу американських установ та в демократію. В її основі лежить мирна передача влади. Джо Байден переміг на виборах”, - написала у Twitter президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Шокуючі сцени у Вашингтоні. Результат цих демократичних виборів потрібно поважати”, - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив стурбованість подіями в американській столиці і закликав до відновлення верховенства права.

“Впевнений, що американська демократія впорається із цим викликом. Відновити верховенство права та демократичних процедур потрібно якнайшвидше. Це важливо не лише для США, а й для України та всього демократичного світу”, - написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твіттері.

Міністерство закордонних справ Туреччини у середу закликало своїх громадян, які перебувають у США, уникати скупчень людей та протистоянь.

"Ми запрошуємо всі сторони у США до стриманості та здорового глузду. Ми віримо, що США повністю подолають цю внутрішньополітичну кризу", - йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства Туреччини.

Глава міністерства закордонних справ Франції назвав події у Вашингтоні “трагічним нападом на демократію”.

"Насильницькі дії проти американських інституцій - це трагічна атака на демократію. Я засуджую їх. Бажання та голос американського народу потрібно поважати", - сказав Жан-Ів Ле Дріан.

Дивіться також: У Вашингтоні прихильники президента США Дональда Трампа проникли до будівлі Капітолію

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG