Спеціальні потреби

ЮНІСЕФ: кожна сьома дитина в світі дихає забрудненим повітрям


Мехіко. Березень 2016 рік
Мехіко. Березень 2016 рік

Дитячий фонд ООН пропонує прийняти «чотири термінові кроки» для захисту підростаючого покоління

Кожна сьома дитина в світі дихає повітрям, забрудненість якого в шість і більше разів перевищує міжнародні стандарти, встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Про це йдеться в новій доповіді ЮНІСЕФ, опублікованій за тиждень до конференції ООН зі зміни клімату в Марракеші (Марокко).

«Забруднення повітря є однією з головних причин смерті приблизно 600 тисяч дітей у віці до п’яти років щороку, – заявив виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк, – і воно щодня загрожує життю і майбутньому мільйонів інших».

Близько двох мільярдів дітей живуть у регіонах, де забруднення повітря перевищує рекомендовані ВООЗ мінімальні показники якості. З них 620 мільйонів проживають в Південній Азії, 520 мільйонів – в Африці, 450 мільйонів – в Східній Азії і Тихоокеанському регіоні.

ЮНІСЕФ зазначає, що маленькі діти особливо сприйнятливі до забруднення повітря в приміщеннях і на вулиці, оскільки їхні легені, мозок та імунна система знаходяться в розвитку, а дихальні шляхи більш проникні.

ЮНІСЕФ каже, що звернеться до країн-учасниць конференції з проханням прийняти «чотири термінові кроки» для захисту дітей від забруднень повітря.

У чому полягають ці кроки?

1. Вжити заходів щодо зниження забруднення.

2. Розширити доступ дітей до системи охорони здоров’я.

3. Мінімізувати контакти дітей із забрудненнями.

4. Створити ефективнішу систему моніторингу забруднень повітря.

«Ми захищаємо наших дітей, захищаючи якість нашого повітря, – заявив Лейк. – І діти, і повітря мають центральне значення для нашого майбутнього».

Дивіться також: Андрій Юраш: є багато невідповідностей в Україні між кількістю релігійних організацій та реальними симпатіями населення

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG