Спеціальні потреби

Іван Шимонович: той, хто озброює мирне населення, несе відповідальність за жертви


Іван Шимонович
Іван Шимонович
Спостерігачі ООН відзначають погіршення ситуації у галузі прав людини на Сході України і серйозні проблеми, що у Криму.

Про це в Києві 16 травня, представляючи другий звіт ООН щодо ситуації в Україні, заявив помічник генерального секретаря ООН з питань прав людини Іван Шимонович.

У доповіді описується глибоко тривожне погіршення ситуації з правами людини в східній і південній частині країни, йдеться про збільшення кількості озброєних груп, що займаються незаконними діями. Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні було поінформовано про 112 випадків незаконного затримання людей, 49 з них, схоже, все ще перебувають під вартою. Такі зловживання ясно вказують на порушення українських законів і правопорядку в цих регіонах країни», - сказав помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович, виступаючи в «Українському кризовому медіа-центрі».

Він підкреслив, що «нові запеклі протистояння» на Півдні і Сході країни принесли українському суспільству «тривожні» факти. «127 людей були вбиті. Що ж там все-таки відбувається? Хоча число протестуючих в цих областях не різко зросла, можна говорити про кілька тисяч протестувальників, але ми бачимо там зростання і доступність все більшої кількості зброї», - зазначив Іван Шимонович.

Шимонович повідомив журналістам, що за даними моніторингової місії ООН, за весь час сепаратистських дій в регіонах можна говорити про 250 жертв серед військових, правоохоронців, бойовиків і мирного населення. Його слова про те, що мирні жертви на сході країни, були спровоковані різким зростанням мілітаризації мирного населення, були на адресу, ймовірно, сепаратистів.

«Будь-яке подальше озброєння протестуючих і їх перетворення у воєнізовані групи повинні бути негайно припинені. Всі, хто має вплив на збройні групи, повинні використовувати свій вплив і конструктивно підходити до процесу запобігання ескалації насильства. Той, хто провокує насильство і озброює протестуючих, перетворює їх на воєнізовані групи, повинен нести відповідальність за трагічні наслідки», - підкреслив Іван Шимонович.

Дії міліції в регіонах, охоплених протестами сепаратистів, він назвав «неефективними» або такими, що не сприяють запобіганню конфліктам.

«2 травня в Одесі можна було запобігти трагічним подіям і загибелі 48 осіб. Я закликаю українську владу розслідувати ситуацію і з'ясувати, хто є прямим винуватцем вбивства цих людей, і чому правоохоронні органи діяли несвоєчасно і нерішуче», - сказав Іван Шимонович.

Кримські татари у фокусі звіту ООН

Окрему частину свого виступу помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович присвятив динаміку погіршення ситуації з правами людини в Криму, особливо, - для кримських татар.

«Дуже важливо, щоб вшанування пам'яті жертв насильницької депортації кримських татар пройшло в спокійній обстановці, щоб були дотримані їх права на мирні зібрання. Потрібно зробити все для того, щоб виявляти стриманість в цій ситуації, яка і так є досить складною», - сказав Іван Шимонович.

Іван Шимонович додав, що Моніторингова місія ООН продовжує стежити за ситуацією в Криму, і буде звітувати, «хоча у неї немає фізичного доступу до Криму».

«Важливо, щоб на мешканцях Криму не позначалася негативно зміна законодавчої бази. Неважливо, яке у них громадянство, люди, які живуть у Криму, повинні мати рівний доступ до робочих місць, до соціальних послуг, освіти, тощо», - сказав Іван Шимонович.

Він вважає, що кримським татарам і українцям, які відмовилися приймати російське громадянство на півострові, слід надати «особливу увагу», тим більше після того, як влада Криму заборонили кримським татарам на своїй батьківщині проводити жалобні збори і пам'ятні заходи за жертвами депортації 1944 року.

У моніторинговому дослідженні йдеться про те, що кримські татари стикаються з багатьма іншими проблемами: блокуванням свободи пересування їх лідерів; випадками фізичного насильства; обмеженням на діяльність кримськотатарських ЗМІ; погрозами з боку кримського прокурора про те, що робота парламенту кримськотатарського народу може бути оголошена незаконною і припинена.

Звіт - про проблеми ЗМІ

У звіті також повідомляється про те, що журналісти, блогери та інші працівники засобів масової інформації, що висвітлюють події в східних регіонах України, «стикаються зі зростаючими загрозами та актами залякування, такими як викрадення і незаконне затримання озброєними групами».

«На контрольно-пропускних пунктах в Слов'янську є списки журналістів та інших осіб, яких шукає озброєна група, з фотографіями і особистими даними», - йдеться у звіті.

Спостерігачі ООН повідомляють про те, що станом на 6 травня їм було відомо «щонайменше, про 23 журналістів, репортерів, фотографів (громадян як України, так і інших держав), які були викрадені і незаконно затримані, зокерма у Слов'янську».

У звіті відзначаються численні проблеми, пов'язані з тим фактом, що «всупереч резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 68.262, на території Автономної Республіки Крим вводиться законодавство Російської Федерації». У звіті далі говориться, що «це викликає труднощі для мешканців Криму, тому що існують численні відмінності від законодавства України. Одним із прикладів є лікуванням людей, які живуть з ВІЛ / СНІДом. Російська Федерація оголосила про заборону поставок ліків на півострів, які використовуються в українській програмі замісної терапії».

Коментуючи доповідь в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки», директор департаменту країн Євразії Міжнародного республіканського інституту Стів Нікс висловив згоду з основними положеннями доповіді.

«Так, я вважаю, що права людини в регіонах, де сепаратисти отримали певний контроль, порушуються. Не варто забувати, що це лише деякі частини України, де сепаратисти утримують контроль і де порушуються права людини», - зазначив він.

За словами Нікса, уряд у Києві робить все можливе, щоб об'єднати країну і підготуватися до президентських виборів, запланованих на 25 травня.

«Однак у цих областях на сході країни меншість тримає більшість в заручниках. Якщо подивитися на дані соціологічних опитувань Міжнародного республіканського інституту та іншу інформацію, то чітко вказано, що переважна більшість людей - 90% - хочуть, щоб Україна залишалася єдиною країною. Вони не хочуть ніякої федералізації або відділення областей», - сказав Нікс.

Крім цього, зазначив експерт, ті ж 90% українців кажуть, що не відчувають ніякої дискримінації через своє походження або мови, якою говорять. «Коротше кажучи, заяви, про те, що це меншість висловлює думку всього сходу України - безпідставні і не витримують жодної критики», - зазначив Нікс.

Відповідаючи на питання про вплив Росії на процеси в східній частині України Нікс наголосив, що «Росія не поважає права людини у власній країні».

«І, що мені здається основним протиріччям, - це те, що російські офіційні особи, включаючи і міністра закордонних справ, вимагають, щоб уряд у Києві поширював право на волевиявлення, права в стилі першої поправки (Конституції США ), на сепаратистів на сході України, тоді як в їх країні (Росії) ніхто не може мати опозиційного голосу», - говорить Нікс.

«Подивіться, що трапиться з опозиціонером , якщо він або вона захочуть висловити свою політичну думку на Червоній площі. Цю людину заарештують, оштрафують, може і поб'ють. Ось ситуація з правами людини в Росії, і вона стає тільки гіршою», - сказав Нікс.

Він уточнив, що «Росія не поважає права людини і демонструє це в східній Україні».

У звіті стверджується про те, що громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають в Криму чи в Севастополі, визнаються громадянами Російської Федерації. Повідомляється також про те, що ті, хто не подав заяву на громадянство до 18 квітня 2014 «стикаються з переслідуванням і залякуванням».
XS
SM
MD
LG