Спеціальні потреби

Саміт Землі у Ріо-де-Жанейро: що на порядку денному?


20-го червня більше 130 лідерів держав зберуться у Ріо-де-Жанейро на саміт Землі, який організовує ООН. Серед запрошених на саміт є і президент України Віктор Янукович, для якого відвідини настільки представницької події є прекрасною нагодою прорвати міжнародну ізоляцію.


«Ми використовуємо на 30% більше енергії, ніж здатні відновити. Якщо людина використовує більше ніж заробляє, то чого очікувати в економіці? Що станеться з компаніями? Вони збанкрутують».
Пан Гі Мун
Cаміт відбувається через два десятиліття після того як у 1990-му році країни світу заявили, що разом рухатимуться до зеленої енергетики та економіки, яка лишає природі шанс.

Нещодавно у Центрі глобального розвитку у Вашингтоні відбулась своєрідна репетиція саміту у Ріо. Участь у ній взяв навіть Генсек ООН Пан Гі Мун.

Звертаючись до учасників заходу, він торкнувся центрального питання майбутнього саміту у Ріо – енергетики. За словами Генсека ООН, саме доступ до енергії визначає багатство та бідність націй. Втім у гонитві за енергією, люди не повинні забувати, що природні ресурси є вичерпними.

«Ми використовуємо на 30% більше енергії, ніж здатні відновити. Якщо людина використовує більше ніж заробляє, то чого очікувати в економіці? Що станеться з компаніями? Вони збанкрутують», – зазначив Пан Гі Мун.

За словами очільника ООН, лише 16% енергії, яку сьогодні споживає світ, надходить із відновлювальних джерел. Цю ситуацію необхідно радикально змінювати, щоб зменшити вплив продуктів згорання викопного палива на атмосферу планети.

«Якщо ми негайно не візьмемося за вирішення проблеми глобального потепління, до 2020-го року, ми поставимо планету на межу катастрофи, яка загрожуватиме всьому людству», – додав Пан Гі Мун.

Інша проблема – нерівномірність споживання енергії. Країни, що активно розвиваються, використовують величезні обсяги енергії, деякі країни Африки та Азії абсолютно позбавлені енергоресурсів.

«Якщо у США кожна людина споживатиме на 10 кіловат/годин менше щомісяця, це дозволить економити 4 000 мегават. А саме стільки зараз не вистачає Кенії, Уганді, Танзанії та Руанді разом узятим», – каже Віджай Ієр із світового банку.

Але для того, щоб забезпечити всіх енергією у рівній мірі, за словами Ієра, необхідно збільшити обсяги інвестицій у цю галузь з 9 мільярдів до 45 мільярдів на рік.

На думку Пан Гі Муна, головним фактором для досягнення цієї мети є бажання світових лідерів і, зокрема, Барака Обами:

«Слово президента США буде вирішальним. Ми розраховуємо на Америку як найбільшу економіку світу та країну-лідера».

І все ж досі не відомо, чи відвідає Обама саміт ООН в Ріо-де-Жанейро. Його відсутність може серйозно підірвати авторитет ідеї, що країни світу можуть об’єднатись довкола чогось настільки розмитого як боротьба з глобальним потеплінням. Зі свого боку Пан Гі Мун, сподівається, що президент США прибуде у Ріо одразу по завершенні саміту великої 20-ки у Мексиці.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG