Спеціальні потреби

Стан прав людини в Північній Кореї


Лідер Північної Кореї на фермі
Лідер Північної Кореї на фермі

Північна Кореї опинилася під небажаною для Пхеньяна міжнародною увагою. Сполучені Штати офіційно назвали диктаторський режим причетним до кібернападу на компанію Соні Пікчерс за випуск кінокомедії, яка висміює північнокорейського диктатора.

Цього тижня Рада Безпеки ООН пішла на небувалий досі крок, розглянувши питання стану прав людини в КНДР.

Лише Росія і Китай з-поміж п’ятнадцяти членів Ради Безпеки ООН намагалися блокувати розгляд питання про права людини у Північній Кореї. Африканські держави Чад та Нігерія утрималися.

У своєму виступі представниця США при ООН Саманта Пауер назвала життя в КНДР справжнім кошмаром:

«З огляду на ці масові порушення мовчати було б безсовісно і небезпечно, оскільки ситуація в КНДР становить загрозу для миру та стабільності у світі. Мовчання не змусить Північну Корею припинити порушення. Мовчання не покращить міжнародну безпеку. Сьогодні ми прорвали мовчанку в Раді Безпеки. Ми звернули увагу, і побачене жахає».

Автори нещодавнього звіту комісії ООН з питань прав людини вказують, що злочини проти людства в КНДР є результатом цілеспрямованої політики найвищих щаблів влади. В документі йдеться про існування таборів примусової праці, систематичні тортури, недоїдання та убивства, які можна порівнювати зі злочинами нацистів у Європі.

Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Симонович сказав:

«До уваги цієї Ради дуже рідко надходять такі довгі списки звинувачень у міжнародних злочинах. Вони документують тоталітарну систему, яка тримається на жорстокості, запереченні права на свободу мислення, сумління та релігію, а також права на свободу висловлювання, збирання інформації та об’єднання».

Минулого тижня Генеральна Асамблея ООН запропонувала Раді Безпеки передати справу Пхеньяна до Міжнародного кримінального суду за злочини проти людства, про які йдеться в звіті ООН, оприлюдненому на початку року.

Пхеньян назвав утікачів з Північної Кореї, свідчення яких враховані у звіті, людськими покидьками і заявив, що ігноруватиме рішення ООН.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG