Спеціальні потреби

Генсек ООН: авторитет Ради Безпеки ООН постраждав, через нестачу єдності щодо Гази, України


Антоній Гутерріш відкрив засідання Ради ООН з прав людини в Женеві 26 лютого, 2024 року
Антоній Гутерріш відкрив засідання Ради ООН з прав людини в Женеві 26 лютого, 2024 року

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вважає, що розбіжності всередині Ради Безпеки ООН щодо російського вторгнення до України та військової операції Ізраїлю в Газі похитнули авторитет цієї установи, "можливо фатально".

Про це Гутерріш заявив у своєму вступному слові на засіданні Ради ООН з прав людини в Женеві 26 лютого.

"Нестача єдності Ради щодо російського вторгнення до України та військових операцій в Газі після жахливих терористичних нападів ХАМАСу 7 жовтня значно - можливо фатально - пошкодили її авторитет", - заявив Гутерріш.

"Рада потребує серйозної реформи свого складу і методів роботи", - додав він.

Хоча Генеральна Асамблея ООН засудила російське вторгнення до України, відповідні резолюції в Раді Безпеці ООН блокує Росія.

Сполучені Штати заблокували проєкт резолюції РБ ООН з вимогою негайного припинення вогню в Секторі Гази.

США, Франція та Велика Британія загалом підтримують реформу РБ ООН. Але Росія та Китай – не підтримують. Про це в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки сказав провідний дослідник Ініціативи прогнозування Скоукрофт в Атлантичній Раді у Вашингтоні Пітер Енгелке.

Енгелке вказує, що з багатьох сторін у світовій спільноті є тиск, щоб реформа РБ ООН відбулась, чи то шляхом включення нових членів, чи то через зміну процедур голосування.

Дослідник, однак, вважає таку реформу малоймовірною цього року, через розбіжності в поглядах серед п'ятірки постійних членів РБ ООН.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG