Спеціальні потреби

Рада відкрила останню сесію – передвиборчу


В Україні стартував новий політичний сезон. У вівторок депутати повернулися з канікул у будівлю під скляним куполом. Під гімн України розпочала свою роботу 11-а сесія Верховної ради 6-го скликання – остання сесія перед виборами.

Перший робочий день після літніх канікул вийшов, однак, рекордно коротким. 19 хвилин – рівно стільки часу знадобилося депутатам, щоб урочисто відкрити сесію, послухати привітання прем’єра Миколи Азарова та спікера Володимира Литвина і закрити засідання.

«Як на усіх попередніх, так і на цих виборах депутати будуть використовувати парламентську трибуну виключно з метою передвиборчої агітації. Тим більше, що повернулася мажоритарна складова».
Олександр Палій
Азаров у своїй промові поставив завдання перед нинішнім парламентом розглянути бюджет на наступний рік. Литвин у напутньому слові закликав депутатів зберегти робочий стан і не допустити конфліктів («на які ми з вами майстри», – додав спікер). А закрити засідання вирішили тому, що, як з’ясувалося, порядок денний узгоджений не до кінця. Тому парламент вирішив ще два дні «попрацювати в комітетах», а на пленарне засідання зібратися уже в четвер 6 вересня.

Президент Янукович на відкриття сесії в парламент не прибув. Виступ прем’єра Азарова опозиція супроводжувала вигуками «Ганьба!». А частина бютівських сидінь у залі була вже звично вкрита полотном з портретом Юлії Тимошенко і написом «Тимошенко – волю, Україні – волю».

Схоже, що від цього складу парламенту вже ніхто нічого не чекає. Напередодні відкриття сесії представник президента у Верховній раді Юрій Мірошниченко спрогнозував, що остання сесія «буде перевантажена виборчою агітацією і популізмом». Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що Рада не братиметься за жодні чутливі законопроекти, здатні нагнітати політичну ситуацію, – такі, скажімо, як Трудовий і Житловий кодекс. Водночас він пообіцяв, що нудьгувати в Раді не доведеться, бо в країні виборча кампанія. А лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк, коментуючи відкриття сесії, заявив: «Цей парламент помер». «Сьогодні було відкриття похорон чинної Верховної ради України», – сказав Яценюк.

Не сподіваються на жодні важливі рішення від нинішнього складу Ради й експерти. Досвід парламентських кампаній в Україні довів, що в останні місяці перед виборами законодавчий орган ніколи нормально не працює, – сказав Голосу Америки політтехнолог Тарас Березовець.

«Як на усіх попередніх, так і на цих виборах депутати будуть використовувати парламентську трибуну виключно з метою передвиборчої агітації. Тим більше, що повернулася мажоритарна складова. Тепер на перший план вийдуть не тільки партійні інтереси, але й інтереси конкретних кандидатів у виборчих округах. А тому нормальної роботи у ці два місяці не передбачається. Я думаю, що будуть конфліктні ситуації, і навіть можливе повернення до нецивілізованої практики з’ясування стосунків у Раді з допомогою фізичної сили», – прогнозує Березовець.
Важливих законопроектів чекати не варто, аж поки не запрацює новообраний парламент, – вважає політолог Олександр Палій.

«Владі важко приймати рішення у цій передвиборчій ситуації. Вона буде затягувати з їх ухваленням, чудово розуміючи, що нинішні депутати вже просто досиджують свій термін, і ніяких ключових реформаторських рішень не буде. Якщо влада за три роки не спромоглася на реформи, то тим більше не спроможеться в останні кілька місяців перед виборами. Чекати чогось від цієї Верховної ради треба припинити. А ось наступний парламент буде цікавішим: там, принаймні, буде кілька десятків цікавих мажоритарників. Я думаю, наступна Рада не буде такою ганьбою, як нинішній її склад», – сказав Палій.

Нагадаємо: 28 жовтня в Україні відбудуться парламентські вибори. Новообрана Верховна рада запрацює не раніше, ніж через місяць після дня голосування.
XS
SM
MD
LG