Спеціальні потреби

Документальний фільм про українських сиріт став одним з кращих на кінофестивалі у США


Документальний фільм про український дитячий будинок сімейного типу став одним із 12-ти кращих документальних стрічок на кінофестивалі Санденс у Штаті Юта. Для цьогорічного показу на десятиденному фестивалі у Парк Ситі було обрано 200 фільмів із майже 9-ти тисяч, надісланих із всього світу.

Стрічка «Чорно-білий сімейний портрет» російського режисера з Канади Юлії Іванової відкриває правду про проблему расизму в Україні. Це документальна розповідь про жінку Ольгу Неню, яка проживає на Сумщині і виховує 16 сиріт, частина яких – чорношкірі. Хоч сама Ольга вважає, що усі діти рівні, не залежно від кольору шкіри, расове упередження в Україні все ще існує.

За словами режисера філму, Юлії Іванової – батьки цих дітей – українські дівчати та, переважно, африканці, які приїхали вчитися в Україну. Іванова каже, що більшість із цих сиріт матері залишили у пологових будинках, оскільки вважали ганебним виховувати чорношкіру дитину. Втім, попри упередження суспільства, ці діти мають свої мрії. Кирило, наприклад, хоче здобути хорошу освіту:

«Якщо я не вчитимусь, я не отримаю роботи. Ніхто не хоче працівників без диплома».

Іванова каже, що фільм не лише розкриває питання расизму в Україні, але й закликає людей не залишатися байдужими до цієї проблеми:

«У 18 років вони залишать дім своєї прийомної матері і стануть громадянами країни, яка не сприймає їх на рівні з іншими».

«Чорно-білий сімейний портрет» змальовує життя чорношкірих українських сиріт та їх боротьбу за виживання в упередженому і часто жорстокому суспільстві.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG