Спеціальні потреби

У День незалежності України зберуться «за мову»


Українці, які виступають проти закону «Про засади державної мовної політики», закликають усіх небайдужих 24-го серпня зібратися біля «Українського дому» у Києві. Таким чином активісти хочуть висловити протест проти підписання документа президентом Віктором Януковичем.

««Ми вважаємо за потрібне 24-го серпня провести Всегромадянський з’їзд, закликаємо усіх небайдужих громадян, національно-свідомі організації України на захист української мови».
Роман Лапуда
Ініціаторами всеукраїнського протесту виступають учасники акції під «Українським домом», які місяць провели просто неба після прийняття закону у парламенті. Один із учасників протесту, голодувальник Роман Лапуда заявив, що це буде всегромадянський з’їзд.

«Ми вважаємо за потрібне 24-го серпня провести Всегромадянський з’їзд, закликаємо усіх небайдужих громадян, національно-свідомі організації України на захист української мови», – повідомив Роман Лапуда. Також мітингувальники сказали, що не припинятимуть свою акцію протесту до Дня незалежності.

У четвер, на наступний день після підписання президентом «мовного» закону під парламентом зібралося декілька тисяч мітингувальників, де вони провели акцію на захист української мови. Зокрема, активісти повісили ляльку із обличчям Володимира Литвина із плакатом «Я торгував національними цінностями».

Натомість у Партії регіонів, депутати якої створили законопроект, заявили, що виконали всі свої зобов’язання. А саме – вирішили мовну проблему, яка «довгі роки була каменем спотикання на шляху до ствердження в Україні європейських цінностей». Віце-прем’єр-міністр України Раїса Богатирьова повідомила, що під егідою президента працюватиме робоча група, яка буде вдосконалювати мовне законодавство в Україні. Також провладна партія заявила, що у середу, в Дніпропетровську пройшла акція в підтримку мовного закону. Правда, пізніше місцеві ЗМІ поінформували, що учасників на акцію збирали у «добровільно-примусовому порядку». Такі ж самі мітинги пройшли в Запоріжжі, Сімферополі, Одесі, Миколаєві та Луганську.

Підтримати українську мову 24-го серпня вийдуть і представники опозиції. Об’єднана опозиція «Батьківщина» вже виступила із заявою, що скасує цей закон «новою демократичною більшістю» та притягне Віктора Януковича та Володимира Литвина до відповідальності «за наругу над Конституцією і державною мовою». Минулого року опозиція також організовувала акцію протесту під час Дня незалежності, проте столичний суд тоді дозволив опозиціонерам зібратися тільки біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Агітуючи виходити на «мовний Майдан», українцям наводять у приклад Грузію, де у 1978-му році в новій Конституції давалися привілеї і іншим мовам, не тільки грузинській. «Тоді на наступний день 14 квітня 1978-го року на вулиці столиці Грузії, місто Тбілісі, вийшло близько одного мільйона людей з масовим протестом, і вимогою захистити свою рідну – грузинську мову. Грузини захистили свою мову», - повідомляється у листівці.
XS
SM
MD
LG