Спеціальні потреби

Українська мова більше не потрібна на половині території України


Президент Янукович підписав скандальний закон «Про засади державної мовної політики», який обмежує сферу застосування державної української мови на користь російської.

Про прийняте рішення сповістив у середу 8 серпня офіційний сайт глави держави. Водночас як інформує сайт, президент прагне удосконалити підписаний ним закон і для цього доручив створити робочу групу. Ефект від завданого українській мові удару покликана пом’якшити також державна програма з її розвитку.

Як повідомляє сайт, президент доручив фахівцям розробити таку програму.
Цікаво, що свій підпис під «мовним» законом Янукович поставив наступного дня після зустрічі з інтеліґенцією, яка просила його про вето. Принаймні з таким задекларованим наміром до президента в Крим злітала делеґація у складі екс-президента Кравчука, голови комітету з нацпремій Жулинського, архітектора Скорик та інших.
По дорозі ідея вета десь загубилася, і наближена до президента інтеліґенція залишилась потішеною вже тим, що їй пообіцяли покращити закон


Своє задоволення авторитети висловили в середу на офіційному сайті президента.

«Є робоча група, яка працюватиме над пропозиціями щодо вдосконалення цього закону. Я бачу, що іншого виходу немає», – цитує сайт слова Жулинського. А Кравчук похвалив Януковича за обіцянку профінансувати держпрограму розвитку української мови. «За всі 20 років незалежності України ця програма неодноразово ставилась на порядок денний, але не була прийнята... Сьогодні президент налаштований рішуче в цьому плані», – радіє Кравчук, чиї слова наводить президентський сайт.

Задоволені також автори закону. «Мудрим рішенням» назвав підписання закону один із авторів, депутат-регіонал Вадим Колесніченко. Як він нагадав, прийняття закону є виконанням Партією регіонів своїх зобов'язань перед виборцями. «Особисто я дуже задоволений і потішений тим, що президент України підписав закон «Про основи державної мовної політики». Це мудре і дуже зважене рішення», – заявив одіозний політик, слова якого цитує сайт партії.
Як виглядає, так само щасливі виборці Партії регіонів. Їхня реакція на підписаний закон виявилась на диво оперативною. Через лічені хвилини після оприлюднення інформації про підписання закону тисячні мітинги підтримки зібралися в Луганську, Дніпропетровську, Сімферополі, Одесі. Мітингарі під прапорами України, Росії та Партії регіонів тримали в руках плакати зі словами вдячності президенту Януковичу.

Натомість опозиція пообіцяла, прийшовши до влади, скасувати антиконституційний закон.

«Об’єднана опозиція «Батьківщина» скасує антиукраїнський акт про мови та притягне Януковича до відповідальності», – мовиться в заяві, оприлюдненій у середу. Як стверджують опозиціонери, «мовний» закон є «юридично нікчемним», оскільки він приймався з грубими порушеннями, і його не мали права скріплювати підписами ані Литвин, ані Янукович.

«Підписання закону «Про засади мовної політики» – це ще один злочин, за який Янукович заслуговує на імпічмент. Об’єднана опозиція «Батьківщина» заявляє, що в Україні діє 10-а стаття Конституції, яка визначає українську мову як єдину державну. Ніякі януковичі її не скасують!» – сказано в заяві.

На персональній відповідальності Януковича за підписання антиконституційного закону наголосив лідер опозиційної партії «Свобода» Олег Тягнибок
«Нашими першими кроками в парламенті буде не лише скасування цього та інших ганебних антиукраїнських законів, але й ухвалення закону про імпічмент президента і застосування цієї процедури щодо Віктора Януковича», – пообіцяв лідер «Свободи».

Нагадаємо: 3 липня Верховна рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», що спричинило хвилю протестів в Україні. Голова парламенту Володимир Литвин спочатку відмовлявся підписувати документ і навіть подав у відставку, однак зрештою, поскаржившись на «безвихідь», 31 липня поставив під законом свій підпис. Після цього документ було передано на підпис президенту.
XS
SM
MD
LG