Спеціальні потреби

Українські студентки вимагають виплати зарплати від свого працедавця у США


Ольга Невдахо та дві інші студентки з України приїхали до міста Серф Сіті у Північній Кароліні за програмою “Work and Travel” або “Працюй та подорожуй”. Спочатку умовами контракту та своїм місцем праці вони були задоволені.

«У нашому контракті говориться, що ми працюватимемо сорок годин на тиждень та зароблятимемо 7 доларів 25 центів за годину», - каже Ольга Невдахо, студент-економіст.

Працювати вони мали неподалік від пляжу - у крамниці “Хвилі”, де торгують спортивними товарами. Утім, Америку вони почали пізнавати зовсім з іншого боку.

«Ми працювали 14 годин на добу без вихідних, без перерви та без додаткової оплати», - кажуть дівчата.

Житлові умови також виявилися далекими від їхніх сподівань. Студентки кажуть, що менеджер магазину виділив їм одну кімнату на трьох у власному будинку, а також грубо з ними спілкувався та не виплатив їм усього заробленого. Вони не знали, куди піти та як зарадити ситуації - поки не зустріли місцеву мешканку Террі Волтерс. Жінка приютила студенток у себе вдома, а зараз намагається примусити власників виплатити повну суму їхньої зарплати.

У свою чергу, власник мережі крамниць “Хвилі” Генрі Шікріт пояснює затримку із виплатою зарплати тим, що студентки почали працювати до того, як були оформлені всі їхні документи. За його словами, зараз усе готово і студенткам було повідомлено про те, що вони можуть забрати решту зарплати. З неї було вирахувано суму за оренду житла – трьохкімнатної квартири на чотирьох – яку заздалегідь зняла компанія. Пан Шікріт погодився з тим, що дівчата працювали набагато більше, ніж 40 годин на тиждень, як і всі інші працівники шістьох крамниць мережі. Але за це їм було нараховані понаднормові. Причиною конфлікту, на його думку, став тої факт, що студентки вимагали вихідний в один день для усіх трьох. А крамниця цього зробити не могла через нестачу робочих рук.

Програма "Work and Travel" працює у США вже сорок років. За нею до Сполучених Штатів приїжджають студенти з понад ста країн світу. Цього року у програмі беруть участь близько десяти тисяч студентів з України. Це – принаймні на дві тисячі більше, ніж минулого. Програма працює за формулою 4+2. Студенти мають змогу чотири місяці працювати, а два місяці - подорожувати. Як правило, вони заробляють від семи до дев’яти доларів за годину роботи, що є мінімальним заробітком у США. Студенти часто потрапляють у ті місця праці, де потрібно багато спілкуватися з людьми – готелі, ресторани, крамниці. Знання англійської мови є умовою участі в програмі, а її вдосконалення – метою. Більшість студентів, каже один із координатор програми Богдан Ковальчук, своїм досвідом у США задоволені та приїздять знову та навіть по 5-6 разів.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG