Спеціальні потреби

Посол США: «Реформа правосуддя - центральний фронт у боротьбі між “Старою” Україною та “Новою” Україною»


Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

Джеффрі Пайєтт закликав українців активніше приєднуватися до процесу проведення і підтримки реформ у країні.

Без справжніх реформ у правовій системі України інші реформи не матимуть результатів. Про це в Києві 30 жовтня в ході виступу на конференції бізнес-ради «США-Україна» і Київської школи економіки, - заявив посол Сполучених Штатів в Україні Джеффрі Пайєтт.

«Ми бачимо перші позитивні результати Мінського процесу – відвід важких озброєнь продовжується, сторони дотримуються припинення вогню. Більш-менш дотримуються. Але не плекайте ілюзій: в Україні досі тривають дві війни. Війна проти конкретного агресора на Сході. Проти безжалісної пропагандистської машини. Та війна менш помітна, але, можливо, навіть підступніша – на внутрішньому фронті: війна з корупцією, центральний фронт у боротьбі між Старою Україною та Новою Україною, - зазначив посол США Джеффрі Пайєтт.

Посол США зазначив, що для ефективного проведення реформування органів прокуратури необхідно «відмовитися від радянської спадщини політичного контролю і корупції». Разом з тим, американський дипломат вказав на явно низьку довіру до роботи судової гілки влади серед пересічних громадян України.

«Згідно з недавнім опитуванням, лише п'ять відсотків українців схвалює роботу суддів. П'ять відсотків! Для більшості суди існують для захисту не громадян, а фінансових і політичних інтересів корумпованих і впливових структур. Потрібно викорінити цю радянську спадщину, щедро здобрювану впливом олігархії протягом 24 років з моменту здобуття незалежності, щоб судова система України діяла незалежно та непідкупно. Щоб відстоювала верховенство права, захищала права людини та служила українському народові. Щоб відповідала європейським стандартам і прагненням, на захист яких українці вийшли на Майдан позаминулої зими, за які борються й гинуть вже протягом майже двох років.», - зазначив Джеффрі Пайєтт.

Згідно з недавнім опитуванням, лише п'ять відсотків українців схвалює роботу суддів. П'ять відсотків!
Джеффрі Пайєтт

Американський дипломат закликав владу забезпечити захист для суддів від можливого політичного впливу. «Все має відбуватися в рамках чесних і інтегрованих правил. Необхідно продовжувати рухатися по шляху цих реформ, щоб була незалежна судова влада, інклюзивна і всеохоплююча дискусія відповідно до європейських правил і стандартів», - підкреслив Джеффрі Пайєтт.

На думку американського посла, представники громадянського суспільства, державного сектора і бізнесмени повинні вільно і активно «використовувати своє право голосу» в процесі імплементації реформ, боротьби з корупцією.

Пайєтт звернувся до учасників конференції з проханням про допомогу:

«Знайдіть союзників серед підприємців, науковців, представників громадянського суспільства та політичних лідерів. Тисніть на судову систему, прокуратуру, Конституційну комісію, парламент та президента, щоб винести реформи на новий рівень. Використовуйте своє право голосу, свої зв'язки і свій вплив відкрито й без сорому, беріть участь в обговоренні політики та вимагайте від уряду й одне від одного відповідальності за здійснення реформ. І, найголовніше, не мовчіть, якщо бачите випадки корупції. Викривайте корупцію. Будьте сміливими, захистіть те, у що вірите. Заради майбутнього України», - сказав Джеффрі Пайєтт.

Судді досі залишаються безкарними, ігнорують права людини і демонструють зневагу до верховенства права
Джеффрі Пайєтт

Джеффрі Пайєтт вказав на явно недостатній прогрес у сфері реформування і люстрації судової гілки влади. «Вже більше року йде цей процес, а корумповані судді досі не звільнені. Судді досі залишаються безкарними, ігнорують права людини і демонструють зневагу до верховенства права», - стверджує посол США в Україні.

Раніше в екслюзивному інтерв’ю «Голосу Америки» Джеффрі Пайєтт, відповідаючи на запитання про повільний темп реформ в Україні підкреслив, що Україна є демократичною країною і в демократії буває по різному. Головне: процес реформ – просувати. На думку посла, позитивні результати тепер найбільш потрібні в боротьбі з корупцією. На заваді американських інвесторів стоїть уявлення, що проблема корупції в Україні досі невирішена, і саме тому США ставлять такий наголос на роботі Генпрокуратури.

Дивіться також: Допомагати Україні немає сенсу – американський публіцист

Відрадити США допомагати Україні спробував авторитетний публіцист. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG