Спеціальні потреби

Іноземці у лавах «ДНР»–«ЛНР» вірять, що рятують світ від фашистів (The Guardian)


Хоча точна їхня кількість невідома, кажуть, що їх сотні, і походять вони навіть з таких далеких країн як Колумбія, Індія і Бразилія.

Іноземці, які воюють на боці сепаратистів у Східній Україні, вірять, що рятують світ від фашистів. Про це пише Шон Вокер у британському виданні The Guardian. Відомо, що іноземці беруть участь у війні і з українського боку, зокрема у складі батальйону «Азов».

«Однак менше відомостей про різношерстну компанію іноземців, які наповнили лави сепаратистів у «ДНР» і «ЛНР». Цей регіон став гаванню для тих, хто вірить, що світ у лещатах змови, в якій винні ЦРУ, масони, корпоративний капіталізм чи сіонізм, і вірять, що Кремль і донбаські бойовики – це останній рубіж захисту», – пише автор.

Хоча точна їхня кількість невідома, кажуть, що їх сотні, і походять вони навіть з таких далеких країн як Колумбія, Індія і Бразилія. У Донецьку Вокер зустрівся з техасцем Расселом Бентлі, який прибув на Донбас торік, переконаний, що майбутнє людства залежить від того, чи переможуть сепаратисти українську армію, яку він описує як «підтримуваних ЦРУ нацистських покидьків».

Свого часу він прослужив три роки в армії США, а згодом відбув кількарічне ув’язнення за контрабанду сотень кілограмів марихуани з Мексики до Сполучених Штатів. Торік, заробляючи на життя підрізанням дерев в Остіні, Техас, він зацікавився Україною, прочитавши сайти «альтернативних новин» і побачивши зйомки наслідків «українського авіанальоту» на будинок у Луганську.

«Коли я це побачив, то заплакав. Я сказав: «Я їду туди і вб’ю деяких з тих мерзотників, які це зробили. І я так і зробив».

Також автор зустрівся з шотландцем у складі 15-ї бригади, відомої тим, що в її складі чимало іноземців. Той розповів, що завжди хотів воювати в британській армії, однак через травму його не взяли. Тому він полишив роботу та дівчину і поїхав воювати в Україну. Батькам він сказав, що їде мандрувати, завдяки чому й отримав своє воєнне прізвисько – Турист. Якщо британська армія коли-небудь почне брати участь у війні в Україні, він не буде воювати проти них і негайно поїде додому, сказав чоловік, назвавши себе британським патріотом.

Якщо Туристові просто хочеться воювати, то 24-річний комуніст Раві Сінгх взяв зброю з ідеологічних міркувань, прочитавши про війну в Інтернеті та вирішивши, що її спровокувало ЦРУ. Перед тим він мав індійський ресторан у Новій Зеландії. «Залишатимуся тут, поки ми не переможемо. Українці – боягузи, вони не битимуться в вами віч-на-віч. Вони скидають бомби за нашими спинами на мирних мешканців», – каже він.

Однак якраз поїхати звідси для багатьох іноземців є проблемою, пише автор: більшість прибули через Росію за короткотерміновими візами, термін дії яких уже закінчився, тож вони не можуть повернутися в Росію. А на решті території України на них чекає арешт і звинувачення щонайменше в участі в незаконних збройних формуваннях, за що передбачено тривалий термін ув’язнення.

Саме так сталося з 24-річним лікарем з Іспанії Хав’єром Бенітесом, який з лютого лікує цивільних і військових поблизу Луганська. Він втомився від війни і хоче повернутися до Іспанії, однак його російська віза закінчилася. Посольство Іспанії в Москві порадило йому виїхати через територію, підконтрольну Україні, і хоча він стверджує, що не брав участі в боях, проте й там його можуть чекати неприємності за незаконний в’їзд і допомогу бойовикам.

Бентлі гадає, що знайшов рішення цієї проблеми – він вирішив написати листа російському президентові Володимиру Путіну.

«Я проливав нацистську кров на цій землі, і проливав свою кров на цій землі, – каже він, – тож я попрошу Путіна про російське громадянство».

Дивіться також: Саманта Пауер: про Надію ніхто не забув

Надія Савченко стала героїнею спецпроекту Держдепу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Відео - найголовніше

Візит Путіна до Китаю – реакції. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
XS
SM
MD
LG