Спеціальні потреби

Керрі та Штайнмаєр незадоволені ситуацію на Донбасі


Державний секретар США Джон Керрі заявив, що США і їхні західні партнери «з нетерпінням» чекають деескалації конфлікту в Східній Україні, щоб мінімізувати «можливість конфронтації» з Росією.

У середу Керрі зустрівся зі своїм німецьким колегою, міністром закордонних справ Франком-Вальтером Штайнмаєром, який прибув до Вашингтона з триденним візитом. На порядку денному переговорів - реакції НАТО на кризу в Україні, ситуація з Іраном та інші актуальні міжнародні проблеми.

«Ми всі з нетерпінням чекаємо того дня, коли станеться деескалація і коли ми побачимо іншу перспективу мінімізації можливостей конфронтації», - сказав Керрі про кризу у відносинах між Сходом і Заходом, яку часто називають найгіршою кризою з часів «холодної війни».

Держсекретар дав високу оцінку лютневим Мінським угодам, які заклали основу для крихкого припинення вогню і відведення важких озброєнь між сепаратистами і урядовими військами України в конфлікті, який триває близько року і вже забрав життя 6 тисяч осіб.

У той же час глава американської дипломатії заявив, що Росія повинна робити більше для досягнення міцного миру і стабільності в регіоні.

«Ми всі наполягаємо на тому, що відведення важких озброєнь повинно відбуватися з обох сторін, ми всі вважаємо важливим, щоб Росія припинила підтримувати порушення цілісності України та її суверенітету, - сказав Керрі. - Це вкрай важливо, щоб мати можливість гарантувати існування цілісної, мирної і вільної Європи, щоб мати можливість домагатися фактичної реалізації Мінських угод».

Штайнмаєр заявив, що необхідно продовжувати чинити тиск на сторони конфлікту.

Ситуація в Україні досі залишається незадовільною, тож Захід повинен докласти зусиль для реального врегулювання конфлікту, - заявив німецький міністр на спільній прес-конференції з Керрі.

«Поки що надто рано розправляти плечі і пишатися досягненнями. Ми далекі від того, аби бути задоволениими ситуацією. Ми повинні продовжувати тиск на сторони конфлікту, - додав він.

Штайнмаєр повідомив, що по дорозі до Вашингтона він розмовляв по телефону з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, «щоб чітко дати зрозуміти, що при кожному випадку порушення припинення вогню сторони повинні намагатися зробити все, щоб щоденні порушення припинення вогню припинилися, і ми могли б вступити в наступну стадію процесу реалізації Мінських угод».

«Перші кроки вже зроблено, але потрібно зробити ще багато, особливо враховуючи крайню необхідність економічної стабілізації України, - сказав Штайнмаєр. - Країна перебуває під величезним тиском».

Дивіться також: Підсумки: Що Україна отримала за рішенням США?

XS
SM
MD
LG