Спеціальні потреби

Росія не здатна утримати під контролем схід України - Сутягін


Росія не здатна утримати під контролем схід України - Сутягін
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Росія не здатна утримати під конротолем схід України

Десятки тисяч російських військових залишаються біля українських кордонів, не зважаючи на те, що минулого тижня Росія відвела один батальйон від українського кордону. Кремль наполягає на тому, що вони проводять військові навчання. Та командувач стабілізаційними силами НАТО, генерал американської армії Філіп Брідлав застерігає - такі навчання можуть швидко перерости в зовсім іншу операцію:

«Сили, які знаходять на кордоні з Україною величезні за розміром і готові, дуже готові до дій».

Українське військо, навіть з резервістами та добровольцями, набагато менше. Натівські сили, як, наприклад, ці загони в Німеччині - далеко. Європейські посадовці також заявляють: воювати з Росією через Україну вони не хочуть. Виглядає, що схід України опинився під загрозою чергової загарбницької політики Росії. Але це велика територія, яку відтак буде важко утримати під контролем. Експерт з питань Росії Королівського Об’єднаного Інституту Оборонних Досліджень Ігор Сутягін сумнівається, що російські війська підуть на захоплення сходу України.

«Для того, щоб провести швидку та ефективну операцію, необхідна величезна кількість військ. Вторгнутись на територію країни вони зможуть, зможуть також захопити якісь її частини, але утримати їх буде, навряд чи, можливо», - каже фахівець.

Аналітик Міжнародного Інституту Стратегічних Досліджень, британський генерал у відставці Бен Беррі каже, що на Росію чекають набагато серйозні виклики в східній Україні, адже на відміну від Криму відсоток етнічних росіян там набагато нижчий.
В регіоні може розв’язатися довготривала громадянська війна, є загроза партизанського руху, тероризму, будь-якої форми довготривалого спротиву російській окупації.
генерал у відставці Бен Беррі


У додаток, поглибиться дипломатична та економічна ізоляція Росії з боку міжнародної спільноти. Багато аналітиків та дипломатів вважають, що відповідь Заходу на анексію Криму була занадто слабкою. Однак, каже Сутягін, зроблені Заходом кроки вже коштують Росії десятки мільйонів доларів та служать запобіжним заходом проти подальшої агресії Кремля:

«Економічні кроки, здійснені країнами-членами НАТО, є набагато серйозними, ніж будь-яке військове втручання чи інші санкції».

Крім того, додають аналітики, для досягнення своїх геополітичних цілей щодо України Росії не обов’язково вдаватися до військових дій. Це може бути досягнуто шляхом послаблення впливу центрального уряду на східні регіони, економічне узалежнення східної України від Росії та чітка вимога до НАТО – ніяких союзницьких військ на кордонах з Україною.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG