Спеціальні потреби

У Києві Путін говорив про Митний союз, Азаров – переважно про газ


Ліворуч: президент України Віктор Янукович під час зустрічі з російським прем’єром Володимиром Путіним
Ліворуч: президент України Віктор Янукович під час зустрічі з російським прем’єром Володимиром Путіним

У вівторок до Києва прибув прем’єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін. Мета візиту – участь у святкуванні Дня космонавтики. Водночас, головні теми, які Путін обговорював зі своїм колегою Азаровим та президентом Януковичем – вступ України до Митного союзу та газові угоди.

Путін вкотре агітував українську владу вступити до об’єднання Росії Білорусі та Казахстану, підкресливши економічні вигоди України. За його словами, це може принести Україні 6,5-9 млрд доларів на рік.

Він також зазначив, що не бачить проблем для створення зони вільної торгівлі України з ЄС, в той же час зазначаючи кращі умови Митного союзу.

«Рівень митного захисту країн Митного союзу близько 10,5%, а рівень митного захисту України як члена СОТ – 4,5%. У нас виникає побоювання, що якщо на таких же умовах буде створена і зона вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, то значна частина товарів не буде запитана на зовнішніх ринках, а ці товари можуть почати надходити з України на нашу митну територію. І в цьому разі нам доведеться запроваджувати захисні заходи», – сказав він.

Нагадаємо, що раніше представники української влади, зокрема Ірина Акімова, виключали вступ до Митного союзу, аргументуючи це намірами створити зону вільної торгівлі з ЄС.

Натомість глава українського уряду Микола Азаров акцент робив на іншій темі: підписанні нової газової угоди між обома країнами. Україна неухильно і в повному обсязі виконує свої зобов`язання щодо транзиту російського газу до країн Європейського Союзу, – каже Аазаров, відтак хотіла б одержати тверді гарантії щодо постачань на європейський ринок російського природного газу газотранспортною системою України на довгий час.

Азаров підкреслив, що ціна російського газу, що поставляється Україну відповідно до контрактів 2009-го року, не відображає ринкової вартості, яка сформувалася в країнах Європейського Союзу, і істотно перевищує ціну на альтернативні види палива. «Наше бажання – вийти на економічно обгрунтоване і справедливе визначення формули ціни на газ для України», – сказав український прем’єр.

Для демонстрації співпраці, Азаров вивсловився за пришвидшення оцінки активів НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», щоб знайти найбільш прийнятні умови для створення спільного підприємства.

Крім того, для поглиблення подальшого співробітництва України та Росії в енергетичній сфері важливу роль повинне зіграти створення спільних підприємств за участю українських і російських компаній із видобутку вуглеводнів в Україні.

«Ми готові запропонувати морський шельф, а також видобуток із нетрадиційних джерел, таких як, приміром, метанонебезпечні вугільні пласти», – заявив Азаров.

На зустрічі з президентом Януковичем йшлося про посилення економічної співпраці, спільні наукові розробки та космонавтику.

Поза тим, візит не обійшовся без скандалів. Українські журналісти заявили, що на зустріч Януковича та Путіна не моли потрапити журналісти незалежних видань через вибіркову акредитацію. А журналістові «Української правди», який намагався зняти проїзд кортежу Путіна озоронець забороняв виконувати його журналістську діяльність. Прес-секретар президента Дарка Чепак заявила, що намагаєтсья з’ясувати подробиці цієї історії.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG