Спеціальні потреби

Україна офіційно приєдналася до НАТО у боротьбі з піратами


У п’ятницю генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час відкриття засідання комісії Україна-НАТО у Брюсселі заявив, що Україна офіційно приєдналася до операції НАТО «Океанський щит».

«Сьогодні міністр оборони України та я обмінялися листами про те, що ми забезпечимо існуючі рамкові умови для майбутнього внеску України в наші операції з боротьби з піратами, - заявив він, відповідаючи на питання кореспондента «Голосу Америки». - Це власне є свідченням особливого партнерства між Україною та НАТО. Сподіваюся, що це партнерство продовжуватиме розвиватися».

Расмуссен зазначив, що НАТО поважає позицію України щодо позаблокового статусу, але «виходячи з зустрічей, які я мав сьогодні та раніше з президентом України, я можу бачити, що Україна має значну зацікавленість у подальшому розвитку практичного співробітництва з НАТО, особливо в питаннях реформування сектору оборони та безпеки».

Одним з таких практичних напрямків, фактично, і є боротьба з піратством.

«Ця угода демонструє, як внесок України в операції НАТО безпосередньо допомагає Україні відповідати на власні виклики у сфері національної безпеки», - сказав в інтерв’ю «Голосу Америки» колишній директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Джеймс Ґрін.

За його словами, Україна – серед країн, що найбільше потерпають від піратства:

«Величезна кількість українських чоловіків працюють моряками на торгових суднах, що ходять під прапорами багатьох країн. В Україні знаходиться близько десятка навчальних закладів, де готують мореплавців. Всього українських моряків у світі налічується від 50 до 100 тисяч, що становить 5-10% від загальної кількості моряків на планеті. Тільки росіян та філіппінців більше, але оскільки Україна – менша за кількістю населення країна, то моряки складають більше частку її мешканців».
Ця угода демонструє, як внесок України в операції НАТО безпосередньо допомагає Україні відповідати на власні виклики у сфері національної безпеки.
Джеймс Ґрін

І багато хто з них стає жертвами піратів. Від 2008 року, говорить Ґрін, понад 140 українців потрапили до піратів у полон, багато з них зазнали жорстокого катування й знущань; зокрема двох було вбито.

З іншого боку, хоча український торговий флот не є великим, говорить експерт, непропорційна кількість українського експорту проходить через Суецький канал та уздовж Африканського рогу, що кишать піратами. Отже, Україна зазнає і значного вдару по своїх економічних інтересах.

«Ціна захоплення піратами для України з точки зору економічних та інтересів безпеки є надзвичайно високою, більшою, ніж для багатьох інших країн. Приєднуючись до операції «Океанський щит», Україна не лише підтримує НАТО, а і захищає власних громадян, власну економіку. І зробити це ефективно вона може лише в рамках міжнародної організації. Це – ідеальний приклад, коли участь в операціях спільної безпеки є корисною для України».
  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG