Спеціальні потреби

Більшість мешканців Сходу України - проти сепаратизму та федералізації


Більше 70% відсотків мешканців Луганської та Донецької областей висловилися за територіальну цілісність України. Такі результати громадської ініціативи - «Народного референдуму», який 4 травня відбувся в двох східних областях країни.

Результати «Народного референдуму» були представлені в Києві 5 травня. Згідно з його даними, на питання «Чи підтримуєте Ви територіальну цілісність України?» в Донецькій області відповіли «так» більше 68 тисяч людей (72,8 % проголосували), а в Луганській - майже 63 тисячі респондентів (70,1% опитаних).

Негативно на поставлене питання відповіли 24,75 відсотків респондентів у Донецькій області та майже тридцять відсотків - у Луганській.

За словами учасників електоральної ініціативи, їх мобільні бригади побували в 48 з 66 районів двох областей. В опитуваннях не змогли взяти участь мешканці тих міст і районів, де зараз проводиться активна фаза військової операції проти збройних сепаратистів. Як повідомив один з організаторів заходу Володимир Семистяга, опитування було проведено силами двадцяти двох громадських організацій; мешканцям Луганської та Донецької областей було роздано майже сто тисяч бюлетенів.

«Дві третини опитаних виступили за територіальну цілісність України. Ми фіксували різні думки, в деяких районах, наприклад, у місті Сватове і прилеглих селах - була зафіксована стовідсоткова підтримка територіальної цілісності республіки. Відверто, ми самі не очікували таких результатів», - розповідає Володимир Семистяга.

Разом з тим він констатує: деякі респонденти тлумачили поняття «територіальної цілісності» України по-своєму.

«Нам вдалося побувати на одному з блокпостів сепаратистів, який охороняли дванадцять осіб. Двоє відмовилися брати бюлетень, але десять відповіли ствердивши, що вони «за» територіальну цілісність держави. Ми здивувалися: як же так? Виявилося, що сепаратисти дійсно підтримують соборну Україну, але ... у складі Росії», - сказав Володимир Семистяга на презентації результатів «Народного референдуму».

Таємний референдум

Організатори референдуму підкреслили, що підготовка до його проведення була серйозно законспірована. Учасники презентації розповіли, що сепаратисти спробували заблокувати роботу декількох волонтерських груп, які збирали підписи українців, однак у них нічого не вийшло.

«Ми не зверталися ні до місцевих Служб безпеки, ні до міліції, інакше б нас усіх взяли прямо на підходах до автомобілів. До ранку 4 травня у нас було 58 мобільних груп, задіяних у референдумі, частина людей відмовилася, але ми з розумінням сприйняли це», - повідомив Дмитро Ткаченко - один з організаторів «Народного референдуму».

Він зазначив, що результати опитування не мають юридичної сили, хоча і «відображають реальні настрої в східних областях».

«Наші дані більш репрезентативні, ніж цифри референдуму, який сепаратисти хочуть провести на Донбасі 11 травня. Ми хочемо, щоб Центрвиборчком бачив наші цифри, а громадськість розуміл , що в східних областях меншість з автоматами нав'язують свою думку майже п'яти мільйонам людей. По суті, ці півтисячі з автоматами - організована бандитська група, а всі ідеї про федералізацію республіки - це надумана тема, фінансована ззовні», - підкреслює Ткаченко.

За словами Євгена Семехіна - одного з донецьких активістів , які брали участь в організації «Народного референдуму», багато хто з учасників цієї ініціативи були внесені в «список особливо небезпечних» мешканців регіону, складений представниками самопроголошеної «Донецької народної республіки».

За словами Семехіна, у багатьох проукраїнських активістів у регіоні складається враження, що центральна влада не дає належної відсічі сепаратистам.

Про «регіональної специфіки» протестів

«Ми хотіли б звернутися до Олександра Турчинова, Арсенія Яценюка, Арсена Авакова. Дві третини мешканців регіону хочуть жити в єдиній і неподільній Україні. Після того, як завершилася перша фаза антитерористичної операції, можна зробити висновок, що центральна влада не надто цікавиться долею східних регіонів», - підкреслює Євген Семехін.

Активіст зазначає: є якась «регіональна специфіка» в тому, що місцеві мешканці висловлюють «істотну» підтримку соборної України, хоча на вулицях Донецька та Луганська і немає масових протестних акцій проти дій сепаратистів.

«У тому, що люди не виходять на вулиці, і є регіональна специфіка. Вони хочуть законних дій від влади», - переконаний Семехін.

Як приклад він розповідає, що шахтарі в Луганській області повністю поділяють ідею єдності України, проте поки центральна влада не продемонструє своєї рішучості, місцеві мешканці не організовуватимуть масових акцій протесту.

Нагадаємо, що 5 травня в українських ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що результати «кримського референдуму», що пройшов 16 березня 2014 підтасовані російською владою і не відповідають дійсності.

«За даними членів путінської Ради з питань розвитку громадянського суспільства і прав людини, на березневий референдум про статус Автономної республіки прийшли більше тридцяти відсотків громадян. Але тільки половина з тих, хто прийшов на референдум, - проголосували за приєднання до Росії. Отже, долю українського Криму визначила проросійська меншість: десь 15 відсотків», - пише Інтернет-сайт ТСН «Студії 1 +1».
XS
SM
MD
LG