Спеціальні потреби

На що варто звернути увагу на виборах в Україні – поради ЗМІ


Парламентські вибори в Україні продемонструють справжній намір країни рухатись до нової політики, - пише видання «Гаффінґтон пост». Автор Браян Дулі застерігає від контролю олігархів над політичним процесом, якого надзвичайно важко позбутися. Водночас за політичної волі, президент Петро Порошенко має усі шанси отримати коаліцію більшості, щоб взятися за хронічну корупцію, слабку економіку та конфлікт з Росією.

Інтернет-видання пропонує читачеві звернути увагу на 6 речей, які покажуть, чи українці готові до нового майбутнього. В першу чергу, справжні наміри народу продемонструє явка виборців. Чим більше людей візьме участь у голосуванні, тим вища легітимність нового парламенту, зауважує «Гаффінґтон пост».

Другий вартий уваги пункт - яку коаліцію і, як швидко сформує партія більшості. Найвищі рейтинги, за прогнозами соціологів, має Блок Порошенка. Утім для конституційної більшості йому потрібно буде об’єднатися з меншими політичними силами. Вибір, з якими саме, покаже майбутній політичний вектор України, - йдеться у статті.

Важливо бути пильними щодо маленьких партій, які подолають 5% бар’єр і які потенційно можуть утворити окремі об’єднання. «Гаффінґтон пост» не виключає, що ці маленькі політичні сили можуть грати роль колишньої Партії регіонів.

«Темною конячкою» виборів американське видання називає Радикальну партію. Олег Ляшко у статті називається популістом, який із вилами в руках закликає повернути ядерну зброю Україні. Непердбачуваність радикалів варто тримати в полі зору, - радить автор статті.

Важливо бути пильними щодо маленьких партій, які подолають 5% бар’єр і які потенційно можуть утворити окремі об’єднання
Інтернет-видання «Гаффінґтон пост»

Загалом кількість радикальних політичних сил у бюлетені насторожує. Скільки місць отримають «Свобода» чи «Правий сектор», покаже суть проєвропейських намірів України, - йдеться у статті.

І наостанок, автор закидає передвиборчій кампанії в Україні брак ідеології. Усі кандидати здебільшого оперують загальними обіцянками подолати корупцію та вести країну до Європи. І якщо Україна де-факто хоче йти до нового майбутнього, кандидати у переможних промовах мають почати говорити про їхні пріоритети, щоб сформувати свою політичну стратегію. То ж видання радить звертати увагу на переможні промови партій-переможців.

Керівник московського офісу газети «Вашингтон пост» Майкл Бірнбаум песимістичніший щодо майбутнього України. У статті свіжого номера газети він переймється проблемою голосування переселенців зі сходу в Україні. У статті згадується про 400 тисяч біженців, що тепер часто у важких умовах перебуваються у гуртожитках чи притулках у різних регіонах країни.

На думку журналіста, Україна сьогодні розділена - як ніколи, враховуючи відокремлений Крим та підконтрольну іншій державі територію Східної України. Вибори на сході називаються формальністю.

У статті не приховується песимізм щодо майбутнього українського політичного курсу, за який після виборів візьметься такий різнобарвний парламент. До Верховної Ради, за словами американського автора, потраплять недосвідчені актори, письменники, журналісти, військові та громадські активісти. Цей повний молоді парламент буде, як ніколи, єдиним та проєвропейським. Між тим, навіть найбільш у світі об’єднаний парламент не допоможе Україні розв’язати проблеми, в яких вона почала тонути, а це економіка на межі краху та відсутність газових домовленостей на зиму.

Дивіться також: Рекомендації щодо виборів Україна врахувала - спостерігачі

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG