Спеціальні потреби

Боррель: "Коли ми разом, ми сильніші. ЄС є і залишиться першим у підтримці України"


Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції після зустрічі міністрів закордонних справ Україна-ЄС у Києві, 2 жовтня 2023 року. Фото Сергія СУПІНСЬКОГО / AFP
Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції після зустрічі міністрів закордонних справ Україна-ЄС у Києві, 2 жовтня 2023 року. Фото Сергія СУПІНСЬКОГО / AFP

Європейський Союз наразі є і залишиться в майбутньому відданим підтримці України у її боротьбі проти російської агресії.

"Зобов’язання ЄС є чіткими, і наша підтримка продовжується в усіх вимірах", - зазначив на своїй сторінці в мережі Х Жозеп Боррель, високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики, коментуючи результати зустрічі міністрів закордонних справ ЄС й України у Києві.

За словами Борреля, на зустрічі було обговорено комплексну підтримку України, яка включає декілька компонентів, таких як безпековий, військовий, а також вступ до ЄС та процес реформ, підзвітність і формула миру.

Після зустрічі представниця Франції Катрін Колонна у мережі Х виставила фотографію голів і представників МЗС з президентом України Володимиром Зеленським, підписавши її словом "Разом".

Вона також зазначила, що зустріч – це "знак нашої підтримки України проти російської агресії. Знак європейського майбутнього України".

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс зауважив, що ЄС "наближається до критичного моменту" у підтримці України з огляду на політичні події у США та Словаччині, які становлять додатковий виклик для одностайної підтримки України заходом. Водночас зустріч у Києві представників усіх 27 держав-членів ЄС надсилає "чітке повідомлення про те, що Європа з Україною", додав Ландсбергіс.

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок підкреслила, що "майбутнє України – в ЄС, у нашій спільноті вільних націй", і зазначила, що процес наближення до ЄС, проведення реформ "триває навіть попри жорстоку війну, яку продовжує Росія", й Берлін підтримує Київ на цьому шляху. Партнери, за словами Бербок, очікують "справжніх змін у галузі судочинства, регулювання медіа, у боротьбі з корупцією".

"Особливо актуальним" зараз є активізувати допомогу Україні до чергової зими у війні, відзначила Бербок: "Україна потребує зимової захисної парасольки, яка складається з ППО, а також із генераторів і посилення енергозабезпечення".

Що стосується процесу і строків приєднання України до ЄС, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив після зустрічі зі своїми європейськими колегами у Києві, що переговори про членство повинні розпочатися до кінця 2023 року.

"Лейтмотивом усіх виступів була тема членства України в ЄС. Ми рухаємося вперед, очікуємо рішення про початок переговорів про членство до кінця року, - заявив Кулеба, якого цитує CNN. - Це питання лише часу. І Україна, і європейська сторона налаштовані рухатися вперед із максимальною швидкістю з урахуванням всіх реформ, які проводила, проводить і буде проводити Україна".

Виїзне засідання міністрів закордонних справ країн ЄС у Києві відбувається в момент, коли серед членів ЄС зростають розбіжності щодо підтримки України на тлі обмежених успіхів ЗСУ в контрнаступі проти російських військ, нагадує Радіо Свобода. 27 країн ЄС залишилися переважно єдиними в питанні підтримки України впродовж 19 місяців повномасштабної війни, запровадивши проти Росії 11 раундів санкцій і витративши мільярди євро на зброю для Києва.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG