Спеціальні потреби

Свириденко: Хоча в бюджеті обмаль коштів, ми підтримуватимемо бізнес, що працює "в білу"


Збір врожаю в Київській області, серпень 2023. AP Photo/Efrem Lukatsky
Збір врожаю в Київській області, серпень 2023. AP Photo/Efrem Lukatsky

На тлі ризиків зменшення міжнародної допомоги український уряд розмірковує, як оптимізувати видатки, але рішуче налаштований фінансувати програми з підтримки бізнесу, що працює "в білу" і сплачує податки.

Про це заявила перша віцепрем'єрка України Юлія Свириденко в інтерв'ю журналістці Української Служби Голосу Америки Оксані Бедратенко.

На наступний рік в бюджеті передбачені програми з доступу до кредитування "5-7-9", грантова програма на започаткування власної справи та грантова програма на підтримку переробної промисловості, каже посадовиця. Для того, щоб брати участь в таких програмах, бізнес має сплачувати податки, мати найманих працівників і виплачувати заробітну плату.

"Всі наші ресурси дуже обмежені, але наявні програми підтримки бізнесу пронизані єдиною ідеєю: ми будемо допомагати і підтримувати тих, хто працює в білу, хто сплачує податки в білу", - каже посадовиця.

Відповідаючи на питання про те, чи недовіра українського бізнесу до влади обмежує готовність підприємств співпрацювати з важливими під час війни державними тендерами, Свириденко запевнила: українська економіка вже працює на військових рейках.

"Велика кількість підприємств виконує державні замовлення, велика кількість підприємства виконує мобілізаційні завдання", - каже Свириденко. Вона додає: уряд зараз сфокусований на розвитку військово-промислового комплексу, що дасть ще більшій кількості підприємств можливість займатись виробництвом.

Свириденко, яка перебуває з візитом у США, обговорила питання розвитку бізнесу в Україні з керівником американської державної Корпорації фінансування розвитку (DFIC).

Керівник корпорації Скотт Нейтан заявив, що його організація готова страхувати компанії, які працюють в Україні, від ризиків війни й вже схвалила таке страхування для інвесторів, які вкладають кошти в реабілітаційний госпіталь.

"Наша корпорація шукає проєкти, які вже сьогодні допомагають підтримувати українську економіку, щоб у людей були місця праці, а економічний розвиток був високим. Ми не чекаємо на якусь дату в майбутньому. Ми відкриті для бізнесу в Україні зараз", - заявив Нейтан.

Інвестиції приватних компаній збільшать самодостатність України, каже Свириденко і наголошує: це особливо важливо з огляду на великий дефіцит бюджету, який наступного року може досягнути 42 мільярди доларів: "Щоб досягнути цієї мети, ми маємо отримати потік приватних інвестицій".

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG