Спеціальні потреби

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» відправлять поборотися за Оскар


Стрічка режисера Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» буде висунута на Оскар від України в номінації «Фільм іноземною мовою». Таке рішення прийняв Український Оскарівський комітет, обираючи серед двох допущених до конкурсу стрічок.

Головний творець фільму Михайло Іллєнко каже, що говорити про боротьбу за Оскар ще передчасно. Фільм повинен пройти ще один відбір у Лос-Анджелесі. В коментарі Голосу Америки режисер зазначив, що робив фільм за формулою «ми – для нас – про себе», і що від початку планував йти за Оскаром.

«Від такого змагання ніхто не відмовиться. І в принципі той, хто починає фільм, в нього є певні «джомолунгми», такі як Оскар», – сказав Михайло Іллєнко.

Конкурентом картини Іллєнка була стрічка «Будиночок з башточкою» Єви Нейман. Але кінознавці визнали її занадто «артхаусною» для Оскара.

«Більшість проголосувала за фільм Іллєнка. На мою думку, цей фільм індустріальний. Він розрахований на глядача. По-друге, він мав дуже серйозний прокат, порівняно з іншими фільмами. «Будиночок з башточкою» іншого ґатунку, він більш артхаусний. Як мені здається, сьогодні в Україні треба заохочувати робити фільми для глядача», – зазначив голова комітету, кінорежисер Олег Фіалко.
Більшість проголосувала за фільм Іллєнка. На мою думку, цей фільм індустріальний. Він розрахований на глядача. По-друге, він мав дуже серйозний прокат, порівняно з іншими фільмами.
Олег Фіалко

Такої ж думки український кінокритик Володимир Войтенко. «Фільм Єви Нейман перебуває у іншій площині – це таке камерне арт-кіно, перфектне у багатьох кінематографічних складових», – зазначив він. «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», на думку критика, доступніший ширшій аудиторії.

Маленький вибір в комітеті пояснюють тим, що не всі українські стрічки відповідають вимогам Американської кіноакадемії.

«Одна із вимог на висування на премію – перебування фільму у прокаті. За рік було знято 14 фільмів, з них 5 виявили бажання взяти участь, але тільки 2 були у прокаті. Тобто прокат є проблемою. Інша проблема – потрібна спеціальна копія фільму, яка є досить дорогою, і не усі режисери можуть собі це дозволити», – розповів координатор Українського Оскарівського комітету Денис Масліков.

Втім, комітет планує відтепер щороку змагатися за Оскар. «Ми хочемо, щоб якомога більше українських фільмів доходило до Лос-Анджелеса», – говорить Денис Масліков.

До 1 жовтня фільм-претендент повинна розглянути та ухвалити Американська академія кінематографічних мистецтв і наук. Номінантів оголосять у січні 2013 року.

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» – фільм українського режисера Михайла Іллєнка. Картина розповідає про долю хлопця з Полтавщини, Івана Додоки, який волею долі, після війни, німецького полону потрапляє до Канади, де стає вождем тамтешнього індіанського племені. Створення фільму фінансувала як держава, так і приватні інвестори.
XS
SM
MD
LG