Спеціальні потреби

В Україні існує проблема з експортом зернових


В Україні існує проблема з експортом зернових
В Україні існує проблема з експортом зернових

Асоціація українських феремерів і приватних землевласників звернулася до президента України з вимогою скасувати квотування експорту зернових та втрутитися в ситуацію із вставновленим урядом обмеженням на вивезення збіжжя за кордон. В розповсюдженій організацією заяві йдеться про шкоду, яку завдає аграріям політика Кабінету міністрів:

«Асоціація фермерів і приватних землевласників вимагає негайного скасуання будь-яких обмежень на експорт зерна, оскільки блокування поставок зернових за кордон за експортними контарктами завдає колосальних збитків сільгоспвиробникам».

Аграрії оцінюють свої втрати від встановлених обмежень у 10 мільярдів гривень. Вони критикують квотування, яке призводить до обвалу цін на їхню продукцію на внутрішньому ринку. Кажуть: в країні зібраний врожай, який дозволяє продати за кордон щонайменше 16 мільйонів тонн. Уряд же дає дозвіл вивезти лише 2 мільйни. Відтак, всі українські елеватори переповнені, бо потужностей не вистачає на зібране в країні зерно. Через це, мовляв, фермери не можуть продати вирощений врожай.

Один із найбільших експортерів компанія «Нібулон» каже, що всі її елеватори переповнені. Зерно доводиться зберігати навіть у непристосованих до цього суднах, що знаходяться біля перевантажувального термінала у Миколаєві. Щоб зберегти врожай, його щодня вентилюють і навіть перевантажують з судна на судно. В компанії повідомляють, що через припинення роботи змушені відправити скорочувати кількість працівників і розмірковують, чи починати спорудження двох нових зернових терміналів, говорить її керівник Олексій Вадатурський:

«Ми змушені вдатися до малоприємних для нас заходів, з огляду на ситуацію на вітчизняному ринку зернових, проблему експорту: зокрема, 1000 із 4000 працівників підприємства змушені йти у відпустки внаслідок зупинки виробництва та приймання зернових».

В уряді дають зрозуміти, що не планують відмовлятися від встановлених обмежень. Міністерство економіки повідомило в п’ятницю про розподілення квот на вивезення збіжжя між учасниками ринку. Перший заступник керівника відомства Анатолій Максюта пообіцяв видати ліцензії на експорт зерна протягом одного - двох днів. При цьому він повідомив, що уряд планує оголосити прийом заявок на ще нерозподілений обсяг квот на кукурудзу. Чиновники пояснюють встановлення обмежень на експорт необхідністю втримати ціни на хліб на внутрішньому ринку і закупити його до Аграрного фонду. Втім, більшість виробників поки що притримують зерно, сподіваючись згодом продати його за ринковими цінами.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG