Спеціальні потреби

Українці хочуть бачити Європу в Україні


Українці хочуть бачити Європу в Україні
Українці хочуть бачити Європу в Україні

«Ми – європейці!» Акція з такою назвою зібрала під парканом парламенту кілька сотень молоді, журналістів та громадських діячів. Кожен охочий висловився, що хоче жити за європейськими цінностями, а не повертатися до Радянського Союзу. Таким чином присутні висловили побоювання щодо сьогоднішнього зовнішньополітичного курсу української влади.

Один із ініціаторів акції журналіст Євгеній Іхельзон, закликаючи до більш конкретних дій, зауважив: «Якщо обирати між Брюсcелем та Москвою, ми віднайдемо аргументи, щоб зробити свій однозначний вибір».

Так, під час акції присутні домовилися більш організовано і масово заявити уряду про свої євроінтеграційні бажання, а також закликали долучати більше людей до цієї акції через соціальні мережі зокрема.

Також у четвер громадські експерти з євроінтеграції представили журналістам заяву до президента України, в якій закликали владу парафувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС до кінця 2011 року. Заяву підписали близько 30 представників громадських організацій та аналітичних центрів, які виступили проти відкладання попереднього підписання угоди.

В тексті заяви фахівці закликають Януковича дотримуватися послідовної аргументації Києва щодо євроінтеграційного курсу держави, а також наголошують, що така непослідовність позбавляє українське суспільство європейської перспективи. А саме – ставить під загрозу реалізацію в Україні проєвропейських реформ та відкладає перспективу безвізового режиму з ЄС на невизначений термін.

Представник Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає, що формально все заморозилося після вироку Тимошенко, а також від небажання керівництва України шукати якийсь компроміс. І це стало червоною лінією невідповідності європейським стандартам, каже Олександр Сушко.

«Сьогодні під загрозу поставлена багаторічна робота дипломатів, громадських діячів. Ціна дуже велика, і нас дуже обурює той факт, коли на ваги була покладена з одного боку бажання президента когось бачити у в’язниці, а з іншого боку – мати стратегічну угоду з ЄС із дуже ясним дороговказом до інтеграції, нормального життя», – говорить фахівець.

Раніше, під час інтерв’ю в програмі «Вечори з Віталієм Коротичем» Віктор Янукович порівняв Україну із «бідними родичами», які просяться до ЄС, але їх не пускають. А також аргументував відкладання процесу парафування тим, що в угоді не відображена перспектива входження України до ЄС.

«Ми ж не кажемо: «давайте нам мільярди, платіть», хоча вони там країнам Європейського Союзу багато допомагають. Ми так питання не ставимо. Ми ставимо питання, щоб в цій угоді була відображена перспектива України входження до Європейського Союзу. Якщо цієї перспективи не буде, вона буде пуста», – сказав президент.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG