Спеціальні потреби

Українські аналітики визначили тенденції влади Януковича


Українські аналітики визначили тенденції влади Януковича
Українські аналітики визначили тенденції влади Януковича

Авторитаризм влади, її централізація, нерівноправність у бізнесі, збільшення порушень прав журналістів – так охарактеризували сьогоднішню владу українські аналітичні центри. Серед позитиву – продуктивність влади Януковича, але експерти не беруться сказати, чи буде така «працьовитість» на краще в майбутньому.

Ряд незалежних аналітичних центрів взялися проаналізувати діяльність влади в різних сферах, зокрема для того, щоб визначити – чи справді українська влада йде шляхом модернізацій? Удосконалення ж експерти бачать не тільки в технологічних та економічних перетвореннях, але й в утвердженні прав людини, верховенстві права.

За словами голови Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, в політичній сфері події останніх років можна охарактеризувати одним реченням: «Вся влада в одні руки». Саме концентрація влади в руках президента та його адміністрації, на думку аналітика, вдалася найкраще діючому уряду. Велика кількість реформ не означає, що всі вони корисні для суспільного розвитку, пояснює Ігор Коліушко.

«Я значно спокійніше жив в ті тижні, коли парламент не засідав. Якщо раніше я очікував, що у порядку денному є якісь корисні закони, корисні законопроекти, то в цей період інакше. Як тільки парламентські засідання, я з тривогою очікую – що ж там сьогодні у поряку денному, якої небезпеки чекати», – поділився своїми думками Ігор Коліушко.

Велику кількість реформ та планів влади відзначив і голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. Але помітними практичними кроками назвав лише нове податкове законодавство та пенсійну реформу.

«Але оскільки ці закони було ухвалено поспіхом, вони потребуватимуть коригування в майбутньому. В цілому ж темп економічних реформ є достатньо повільним», – пояснив екперт. Також Ігор Бураковський звернув увагу на складний підприємницький клімат в країні, що впливає на відсутність конкуренції. «Відсутня конкуренція – відсутні й інновації та модернізація», підкреслює він.

В гуманітарній сфері експерти знову ж таки зазначили про погіршення стану свободи слова, а також про перетворення освітньої політики на політичну технологію. Відсутня і «політика ідентичності», яка б мала допомагати формувати громадянське суспільство в Україні. Наразі ж всі сподівання дослідники покладають на неурядові організації, які зацікавлені в національній консолідації.

Що ж стосується зовнішньої української політики, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко говорить про дисонанс між зазначеним курсом на європейську інтеграцію та авторитарними тенденціями у внутрішній політиці.

«Авторитарна модель суперечить навіть теоретичній можливості інтеграції України до європейської спільноти», – каже Олександр Сушко.

Увесь звіт експерти передадуть представникам влади. Якщо ж ті не послухаються порад – аналіз дій сьогоднішньої влади стане корисним для міжнародних організацій, які фінансово підтримують державні структури. Адже перегляд реальної ситуації змусить замислитися такі організації в доцільності допомоги. Аналітики ж говорять про те, що допомагати треба саме громадянському суспільству, яке дійсно сприяє модернізації в Україні.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG