Спеціальні потреби

Хто став найбільшим порушником на виборах і що він за це отримає?


Найбільшим порушником на виборах стала влада, вважають експерти проекту «Майдан моніторинг: Вибори 2012». По-перше, вона не впоралася зі своїм конституційним завданням – забезпечити чесні вибори, а по-друге, її ж представники особисто були зафіксовані серед порушників, наголошують у громадській організації.

«Малозабезпеченим, малопоінформованим суспільством легко маніпулювати. Через ті умови, які було створено, або ті проблеми, що держава не усунула – ми констатуємо, що значна частина виборців піддавалася дезінформаційному впливу на всьому етапі виборчого процесу – від агітації, до встановлення результатів», – сказав кандидат юридичних наук, представник проекту «Майдан моніторинг: Вибори 2012» Олександр Северин. «Головним обов’язком держави було створити умови, а вона оцю свою відповідальність перед суспільством не виправдала».

Окрім підкупу, обману та використання адміністративного ресурсу, експерти вказують на недосконалий закон про вибори, який не передбачає покарання за ці правопорушення. Цим, а також недостатньою поінформованістю деяких громадян, активно користувалися мажоритарні кандидати. Так, в одному з округів були зафіксовані численні рекламні плакати, на яких поруч з фотографією кандидата, було написано: голосуйте за мене, інакше ваш голос не будуть враховувати.

На результати вибору громадян також вплинула присутність камер відеоспостереження на виборчих дільницях. У «Майдані» вважають, що саме це стало причиною низької явки виборців. Представники громадського об’єднання припускають, що 5-7% громадян вирішили не голосувати саме через наявність камер на дільницях.

«Не всі розуміли, що у самих кабінках для голосування відео-спостереження не ведеться. Хоча повинні були бути таблички, які б повідомляли про це, на близько 20% дільниць їх не було», – сказав координатор проекту «Майдан моніторинг: Вибори 2012» Віктор Гарбар.

Як доказ того, що були масові вкидання бюлетенів, представники проекту вказують на те, що кількість голосів за мажоритарних кандидатів була значно більшою від кількості за партії.

Цьогорічні парламентські вибори продемонстрували також і певні зміни в суспільстві, адже ті мажоритарні кандидати, які найбільш відкрито намагалися купити виборців, у результаті – отримали низьку підтримку громадян. Гарбар говорить, що це вказує на те, що у суспільстві є прагнення чесності та «гри за правилами».
Окрім підкупу, обману та використання адміністративного ресурсу, експерти вказують на недосконалий закон про вибори, який не передбачає покарання за ці правопорушення. Цим, а також недостатньою поінформованістю деяких громадян, активно користувалися мажоритарні кандидати.

Через порушення, зафіксовані під час підрахунку голосів та протягом всього виборчого процесу, представники фракції «БЮТ-Батьківщина» заявляють, що результати виборів не відображають справжнього вибору громадян, а тому легітимність всього складу наступного парламенту є досить спірною. Про це ідеться у заяві, яку зачитав голова фракції Андрій Кожем’якін на погоджувальній раді.

У Партії регіонів також вказують на порушення та говорять, що без перевиборів на проблемних округах неможливо визначити переможців. Про це повідомив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Проте, для цього потрібно вносити зміни до законодавства. Політик припустив, що оскільки процес переголосування відбудеться не скоріше початку березня, то не має значення – зміни до законодавства буде приймати старий чи новий склад Верховної ради.

На понеділок у Верховній раді зареєстровано вже чотири законопроекти про перевибори на мажоритарних округах.
XS
SM
MD
LG