Спеціальні потреби

Яценюк відмовився від президентських амбіцій на користь Тимошенко?


Ледь закінчилася парламентська виборча кампанія, як Об’єднана опозиція сурмить старт на президентську. У «Батьківщині» вирішили висунути Юлію Тимошенко своїм єдиним кандидатом у президенти. Пропозицію вніс голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк; рішення одностайно підтримали на розширеному засіданні в п’ятницю.

Те, що Тимошенко зараз у тюрмі, опозиціонери не вважають аж такою непереборною перешкодою. Опоненти влади покладають надії на рішення Європейського суду з прав людини, яке очікується вже невдовзі. Якщо вирок екс-прем’єрки буде скасовано і судимість знято, Тимошенко зможе вийти на волю і балотуватися на президентських виборах 2015 року. Це реально, – вірить Яценюк.

«В першу чергу ми очікуємо рішення Європейського суду з прав людини. Ви знаєте, що це рішення повинно відбутися буквально за декілька місяців. Сподіваюсь, що таке рішення буде правосудним і таке рішення звільнить Юлію Тимошенко. І таким чином абсолютно зрозуміло, що те, що сьогодні Об’єднана опозиція проголосувала за визначення єдиного кандидата, стане реальним», – сказав голова Ради ОО журналістам.

На виборах 2015 року Тимошенко може набрати 55% голосів виборців. Такий прогноз зробив один з лідерів Об’єднаної опозиції Микола Томенко. Він закликав соратників «Батьківщини» по опозиції також визнати Тимошенко єдиною кандидатурою на майбутніх президентських виборах.

Утім, у братніх опозиційних партіях – в УДАРі та «Свободі» – цю ініціативу поки що ніяк не коментують. Що ж до провладної Партії регіонів, то один із її речників Володимир Олійник уже заявив, що Тимошенко не звільнять, хоч би яким було рішення Європейського суду. Як пояснив «регіонал» у коментарі для Радіо «Свобода», якщо навіть європейці встановлять, що суд над екс-прем’єркою відбувався з порушеннями, то це означатиме лишень повторний судовий розгляд «газової» справи в Україні.

А тим часом експерти, коментуючи висунення Тимошенко кандидатом у президенти, кажуть про фальстарт. Причому однаково неоднозначно сприйняли цю ідею політологи з різних таборів. Те, що Яценюк запропонував висунути Тимошенко єдиним кандидатом від опозиції, означає, що він хоче закріпити звання «єдиного» за самим собою, – сказав Голосу Америки директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський.

«Це суто технологічне рішення, яке відсуває момент конкуренції можливих кандидатів від опозиції до кращих часів. Сьогодні частина виборців орієнтована на Яценюка, частина на Кличка, частина (є і такі) – на Тягнибока. Тому аби зараз працювати більш-менш узгоджено, найпростіший шлях – це висунути на президентство людину, яка не може бути висунута. Ув’язнену Тимошенко. Це і виборці сприймуть як позитив, і Яценюк збереже можливості. Адже якби, приміром, сьогодні довелося вибирати єдиного кандидата з трьох наявних, то я вважаю, шансів у Кличка було б більше. А так Яценюк суто технологічно наголосив: Тимошенко єдиний кандидат, а він «номер 2». А оскільки Тимошенко брати участі у виборах не буде (і тут сумніву жодного нема), то у Яценюка з’являються всі шанси бути саме тим єдиним кандидатом. Я думаю, що це просто гра самого Арсенія Яценюка», – вважає Погребинський.
Утім, у братніх опозиційних партіях – в УДАРі та «Свободі» – цю ініціативу поки що ніяк не коментують. Що ж до провладної Партії регіонів, то один із її речників Володимир Олійник уже заявив, що Тимошенко не звільнять, хоч би яким було рішення Європейського суду. Як пояснив «регіонал» у коментарі для Радіо «Свобода», якщо навіть європейці встановлять, що суд над екс-прем’єркою відбувався з порушеннями, то це означатиме лишень повторний судовий розгляд «газової» справи в Україні.

«Дуже слабким ходом» назвав рішення Об’єднаної опозиції директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. За його словами, ніщо не завадило б Яценюку, в разі якщо Тимошенко справді випустять до президентських виборів, поступитися їй у боротьбі за булаву. Натомість висувати зараз її кандидатуру, знаючи, що вона не зможе балотуватися, непристойно, – каже Небоженко.

«Це непристойно. Бо зрозуміло, на що був розрахунок. Давайте публічно назвемо Тимошенко кандидатом у президенти, і тоді всі будуть знати, що Яценюк це насправді кронпринц, людина, якій Тимошенко передасть своє право висуватися. Логіка полягала також у тому, щоб до пори, до часу згладити гострий конфлікт, який існує сьогодні між трьома загонами опозиції. Цим своїм кроком Яценюк ніби каже: не треба думати про лідерство, все одно головний лідер у нас Тимошенко. Але це трохи лицемірно звучить. Усі ж розуміють, що він хоче залишитися представником Тимошенко, яка буде кандидатом у президенти від опозиції, але при цьому сидітиме в тюрмі. Це, до речі, підтверджує сумніви про те, що дехто зацікавлений, щоб Тимошенко продовжувала там сидіти», – сказав Небоженко Голосу Америки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG