Спеціальні потреби

"Відновлювати Трипільську ТЕС без достатніх систем ППО - це марна справа", - каже глава "Центренерго"


Пожежа на Трипільській ТЕС, Київщина, 11 квітня 2024. Reuters
Пожежа на Трипільській ТЕС, Київщина, 11 квітня 2024. Reuters

Трипільська ТЕС, повністю зруйнована внаслідок російської атаки балістичними ракетами 11 квітня, підлягає відновленню й енергетики вже мають пропозиції із надання обладнання від європейських країн. Проте з огляду на постійну небезпеку російських атак відновлення ТЕС без надання Україні систем ППО - це "марна справа".

Про це в ефірі програми "Брифінг" Української служби Голосу Америки розповів Андрій Гота, голова наглядової ради ПАТ "Центренерго".

Він розповів, що частину балістичних надзвукових ракет, що летіти в напрямку станції, вдалось збити, але через брак ракет для українських систем ППО, частина російських ракет все ж досягли цілі і знищили ТЕС.

без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо
Андрій Гота

Через це, розповів Гота, для стійкості української енергетики передусім важливо забезпечити українську протиповітряну оборону.

"Будь-що підлягає відновленню, минулого літа мали схожу картину, коли ці блоки були не відремонтовані і на деяких станціях не працювали зовсім. Тобто відновити ми можемо все. У нас дуже добрий колектив, дуже вмотивований колектив для відновлення", - сказав Гота.

Він пояснив: "Звичайно, без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо, тому ми вже маємо певні обіцянки надати нам трансформатори, турбіни, інше обладнання з європейських країн, але знову-таки, без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони - це, м'яко кажучи, марна справа буде".

Трипільська ТЕС забезпечувала світлом майже 3 мільйони людей й була найбільшим постачальником електроенергії на Київщині, Житомирщині й Черкащині.

Навіть уявити складно, що буде взимку
Андрій Гота

Поки що з огляду на сприятливу погоду, споживачі електроенергії ще не відчують значних перебоїв зі світлом, однак відключення можуть початись ближче до літа, сказав Гота і додав: "Навіть уявити складно, що буде взимку, тому що взимку - найскладніший період".

Гота розповів і про схоже знищення іншої електростанції на Харківщині 22 березня російськими балістичними ракетами: "Брак ППО в усіх регіонах відіграв рішучу роль".

Як Голос Америки повідомляв раніше, у відповідь на обстріли критичної інфраструктури президент України Володимир Зеленський закликав партнерів надати Україні додаткові засоби ППО.

Раніше Зеленський казав, що Україні потрібно 26 найсучасніших американських систем Patriot, щоб створити повний повітряний щит над Україною.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що Україна сподівається якнайшвидше домовитись про постачання семи додаткових батарей Patriot, розглядає навіть варіант їх позики. За його словами, його команда ідентифікувала понад 100 доступних Patriot – деякі сусідні країни мають більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром.

Після нічних атак РФ на критичну інфраструктуру України посолка США у Києві Бріджит Брінк закликала західних партнерів не зволікати із допомогою Україні: "Ситуація в Україні жахлива; не можна зволікати ані на мить".

Глава європейської зовнішньої політики Жозеп Боррель так прокоментував події: "Ми повинні прискорити і розширити військову підтримку України. Ми повинні надати Україні системи протиповітряної оборони для перехоплення російських ракет, захисту міст і критичної інфраструктури. Україні потрібні ракетні батареї "земля-повітря". ... Я очікую сміливих рішень на спільній зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС 22 квітня за участі (міністрів закордонних справ та оборони України - ред.) Дмитра Кулеби і Рустема Умєрова".

Україна – єдина країна у світі, яка зазнає ударів балістичними ракетами
Тімоті Снайдер

А Карл Більдт, співголова Європейської ради з міжнародних відносин заявив: "Сьогодні це Харків і Київ. Завтра це може бути Варшава, Гельсінкі, Бухарест чи Стокгольм. Захист від Путіна і Росії є європейською необхідністю і обов'язком".

Історик Тімоті Снайдер зазначає в мережі Х: "Україна – єдина країна у світі, яка зазнає ударів балістичними ракетами. Її можна захистити системами Patriot, які не використовуються або зберігаються деінде. Це має статися зараз".

Полковник ВПС США у відставці Джеффрі Фішер згадує слова помічниці міністра оборони США Ллойда Остіна Селест Волландер під час слухань у Конгресі, що засудила українські удари по російській нафтовій і газовій інфраструктурі, адже вони є "цивільними цілями". "Хтось може поділитися цим (відео) із Селестою Волландер? Буквально наступного дня після того, як вона свідчила (неправильно), що є і що не є військовою ціллю. Політика Адміністрації з надягання наручників на Україну – це маразм. Дозвольте їм воювати!"

Хтось може поділитися цим (відео) із Селест Волландер?
Джеффрі Фішер

Норвезький дослідник Фабіан Хоффман написав у мережі Х: "Ми є свідками провалу стратегії умиротворення і управління ескалацією в Україні. Ненадання Україні засобів для виведення з ладу російських пускових установок ніколи не було стійким".

Він додав: "На цьому етапі війни державна спроможність є вирішальним фактором. Ми справедливо хвалимо Україну за те, що вони знайшли спосіб підривати державну спроможність Росії за допомогою власних безпілотників дальнього радіуса дії. Але водночас ми заспокоєні тим, що стоїмо осторонь і спостерігаємо, як згорає державний потенціал України?"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG