Спеціальні потреби

"Тактика Сталіна 1943, західна точність 2024". Західні посадовці та оглядачі про нові російські атаки


Пожежа на Трипільській ТЕС на Київщині, 11 квітня 2024. Video Obtained By Reuters
Пожежа на Трипільській ТЕС на Київщині, 11 квітня 2024. Video Obtained By Reuters

Вночі 11 квітня Росія атакувала об'єкти енергетичної інфраструктури України. Повітряні сили України повідомляють, що російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів, зокрема крилатими ракетами Х-101/Х-555, зенітними ракетами С-300, керованими авіаційними ракетами Х-59, "Кинджалами" та ударними БпЛА, основний напрямок – Львівщина. Знищено було 57 із 82 ракет та дронів, повідомили ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що росіяни "знову цілили саме по об'єктах критичної інфраструктури".

"Кожен із наших сусідів у Європі, кожен з інших партнерів бачить, наскільки критичною є потреба України в ППО. Саме тут, саме зараз, саме нашою можливістю подолати російський терор світ може довести, що всі однаково сприймають терор як злочин. Якщо ж Росії буде дозволено й надалі це робити, якщо російські ракети й "шахеди" битимуть не тільки по Україні, а й по рішучості партнерів, це буде глобальним дозволом на терор", - йдеться в дописі Зеленського у Telegram.

ДСНС повідомила, що "понад 200 рятувальників від ночі працюють на місцях ліквідації наслідків масованого обстрілу, ще понад сотня слідчих, криміналістів та вибухотехніків".

"По Харкову ворог випустив більш як 10 ракет, у деяких районах міста відсутнє електропостачання. Ліквідація наслідків обстрілів триває також на Одещині, Львівщині, Запоріжжі та Київщині… На щастя, за оперативними даними, внаслідок сьогоднішньої атаки минулося без загиблих і потерпілих", – зазначили у службі.

Зокрема ударом РФ повністю зруйнована Трипільська ТЕС на Київщині. "Чорний день в історії "Центренерго". Унаслідок сьогоднішньої масованої атаки, знищено всю нашу генерацію", – йдеться в повідомленні.

Посолка США у Києві Бріджит Брінк закликала західних партнерів не зволікати із допомогою Україні: "На додаток до атак на українську інфраструктуру, минулого місяця від цих атак загинуло 600 цивільних осіб. Саме зараз є нагальна потреба у більшій кількості засобів ППО і нашій допомозі". Вона також додала: "Ситуація в Україні жахлива; не можна зволікати ані на мить".

"Сьогодні це Харків і Київ. Завтра це може бути Варшава, Гельсінкі, Бухарест чи Стокгольм. Захист від Путіна і Росії є європейською необхідністю і обов'язком", - пише у мережі Х Карл Більдт, співголова Європейської ради з міжнародних відносин.

Оглядач видання Bild Юліан Рьопке пише: "Тактика багатьох сухопутних військ Росії повертається до Сталіна 1943 року; значна частина її ВПС переходить на західні стандарти точності, 2024 рік. Три ФАБ-500 влучили в радіусі 10 метрів від наміченої будівлі в Харківській області. Українська східна ППО повністю знищена".

"Можливо, ми є свідками кінця України в реальному часі, - пише в мережі Х Боб Гамільтон, полковник армії США у відставці й керівник досліджень програми "Євразія" Інституту досліджень зовнішньої політики. - Це станеться не скоро, ми на цьому шляху. І не помиляйтеся, кінець України означає одну з двох речей: кінець американської могутності або довгу криваву війну з Росією, щоб відновити могутність США та світовий порядок".

Напередодні президент Зеленський заявив, що Україна потребує кількадесят систем ППО та сучасні винищувачі для захисту українських міст від атак РФ, а також артилерії, "щоб відсувати фронт і повертати нормальне життя на окуповану Росією землю".

"Україна не просить надто багато... Це все абсолютно реалістично. І залежить тільки від політичної волі партнерів", - сказав він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG