Спеціальні потреби

Трамп не вважає Маккейна героєм війни


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Один з республіканських претендентів на висунення в президенти США - будівельний магнат і мільярдер Дональд Трамп заявив у неділю, що не має наміру відмовлятися від своїх заяв з приводу участі сенатора Джона Маккейна у В'єтнамській війні. У 1960-х Маккейн перебував у полоні в Ханої протягом п'яти років; будучи полоненим, він став жертвою тортур.

На передвиборчому форумі, що проходив у суботу в Айові, Трамп заявив, що Маккейн вважається «героєм лише тому, що потрапив у полон».

«Мені подобаються люди, яких в полон не брали», - сказав Дональд Трамп.

Заяви Трампа викликали хвилю критики з боку його опонентів з числа республіканців, а також держсекретаря США Джона Керрі і претендента на номінацію від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Виступаючи в недільній програмі This Week на телеканалі АВС, Трамп заявив, що не має наміру вибачатися перед 78-річним Маккейном. Після цього він піддав критиці роботу сенатора з підтримки американських ветеранів.

«Джон Маккейн зазнав провалу, - сказав Трамп. - Я думаю, що зможу зробити для ветеранів набагато більше, ніж зробив Джон Маккейн за багато, багато років, коли були суцільні розмови і ніяких справ. Не робиться нічого».

Керрі, який також є ветераном В'єтнамської війни, заявив, що «Джон Маккейн є героєм, втіленням стійкості, мужності і характеру».

«Він служив, проливав кров і зазнавав катування, - сказав далі Керрі. - Якщо хтось не знає, що Джон Маккейн - герой війни, то це тільки показує, що він не знає нічого про війну і ще менше - про героїзм».

Один з провідних республіканських кандидатів у президенти, колишній губернатор Флориди Джеб Буш, син і брат колишніх президентів США, заявив: «Пора покінчити з наклепницькими нападками».

Інші республіканські кандидати також визнали заяви Трампа неприйнятними. Деякі з них закликали його припинити передвиборчу кампанію, оскільки він, на їхню думку, «не відповідає» критеріям кандидата в президенти і головнокомандувача.

Гілларі Клінтон, яка засудила заяви Трампа, звинуватила республіканських претендентів в тому, що вони не поспішили відкинути інші висловлювання будівельного магната, що викликають неоднозначну реакцію, - зокрема, що стосуються мексиканців, які незаконно проникають у США. Раніше Трамп заявив, що деякі з них займаються контрабандою наркотиків і є злочинцями і ґвалтівниками.

Втім, Джон Маккейн заявив, що Дональд Трамп може не вибачатися перед ним за публічні образи. Замість цього Маккейн запропонував Трампу вибачитися перед усіма ветеранами, яких захоплювали в полон, та їхніми сім’ями.

«Я думаю, вся справа в тому, що так багато чоловіків і жінок служили і жертвували собою, а іноді ставали бранцями, і принижувати цю службу якимось чином образливо для ветеранів. Найкраще, що можна зробити, це забути про це і рухатися далі», - зазначив Джон Маккейн.

Дивіться також: Джеб Буш вступає у виборчу боротьбу за Білий дім

Буш 2.0 Чим Джеб відрізняється від Джорджа. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG