Спеціальні потреби

У Польщі Трамп виступить біля пам’ятника Варшавському повстанню 1944 року


Пам’ятник Варшавському повстанню 1944 року
Пам’ятник Варшавському повстанню 1944 року

Президент США виступить з першою великою публічною промовою в Європі і візьме участь в саміті з питань енергетичної незалежності

Президент Дональд Трамп в середу їде до Польщі. У Варшаві він зустрінеться з лідерами країн Східної Європи, після чого виступить з промовою в центрі польської столиці. Це буде його перша велика публічна промова в Європі.

Білий дім повідомив, що президент знову заявить про свою відданість принципу спільної оборони НАТО, проте у черговий раз вимагатиме, щоб інші члени блоку збільшили свій фінансовий внесок до Альянсу.

Понад 3 тисячі американських військовослужбовців розміщені в Польщі з метою протидії російській агресії в Україні.

Польща домагається конкретних гарантій, каже професор Варшавського університету політолог Збіґнєв Левицький.

«Думаю, більшість людей хочуть почути, що США збережуть свою військову присутність в Польщі, будуть дотримуватися 5-ї статті Договору про НАТО, тобто прийдуть до нас на допомогу в разі потреби», - каже Левицький.

Символіка місця

Трамп виступить з промовою на площі Красінських, яка для багатьох поляків є символом їх опору тоталітарному правлінню. Він стоятиме біля бронзового пам'ятника Варшавському повстанню 1944 року, встановленого в пам'ять про сотні тисяч польських військових і цивільних осіб, які загинули в ході двомісячного - остаточно неуспішного - повстання проти нацистських окупантів.

«Ми дуже раді, що американський президент вирішив відвідати Польщу і особливо це місце, тому що це історичне місце, дуже важливе для польського народу і мешканців Варшави», - сказав «Голосу Америки» Адам Кендзіорек.

Багато поляків вітають зміцнення зв'язків з США, каже Марцін Заборовський з варшавського журналу Visegrad Insight, що висвітлює питання політики і культури з фокусом на Центральну Європу.

«У Варшаві, місті, яке було повністю зруйноване в роки Другої світової війни, дуже сильне почуття незахищеності. А ми живемо по сусідству з войовничою Росією, - каже Заборовський. - Тому є очікування, що 5 стаття буде згадана. І що загроза з боку Росії буде зокрема згадана».

Польща в пошуках економічної безпеки

Питання економічної безпеки стоятиме високо на порядку денному. До свого виступу у Варшаві Трамп візьме участь в саміті «Ініціативи трьох морів», покликаної на посилення енергетичної незалежності Східної Європи. Польща сподівається стати центром імпорту американського скрапленого природного газу.

«Зараз ми отримуємо багато газу з Росії, від «Газпрому». Вони користуються цим, щоб шантажувати нас, щоб шантажувати Україну, - каже професор Варшавського університету Левицький. - Наш контракт з «Газпромом» закінчується через два роки. І, мені здається, продовжувати його не слід. Потрібно просто покластися на газ з Норвегії та з США».

Прихильники Трампа говорять, що його погляди на багато глобальних проблем, включаючи зміни клімату та міграцію, поділяють багато провідних фігур в нинішньому уряді Польщі. Але в той же час висловлюються побоювання, що візит президента США може поглибити наростаючий розкол між Східною і Західною Європою.

«Якщо президент Трамп скористається цією можливістю, щоб розділити європейців і сказати, що одні європейці, наприклад, поляки, кращі за інших європейців, наприклад, французів чи німців, що він з ними не ладнає, це нікому не піде на користь», - каже Заборовський.

З Варшави американський лідер вирушить до Гамбурга, де 7 липня відкриється саміт за участю лідерів країн «Великої двадцятки».

Дивіться також: Ексклюзив: вашингтонські експерти - про перспективи збереження санкцій проти Росії

Ексклюзив: вашингтонські експерти - про перспективи збереження санкцій проти Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG