Спеціальні потреби

Дональд Трамп зазіхає на право на автоматичне громадянство


Один з лідерів виборчої кампанії президента США поміж кандидатів республіканців Дональд Трамп обіцяє змінити закон, який діє в країні майже півтора століття – автоматичне надання громадянства народженим у Сполучених Штатах.

Магнат ринку нерухомості стрімко набув популярності обіцянками кардинальними методами вирішити проблему нелегальної еміграції. Зокрема, він пропонує депортувати з країни 11 мільйонів нелегалів. А щоб зупинити потік людей, що незаконно перетинають кордон, Трамп закликає змінити конституцію і позбавити права на автоматичне громадянство дітей нелегальних іммігрантів.

14 стаття конституції країни гарантує: «усі особи, народжені чи натуралізовані у США» є громадянами Сполучених Штатів.

З усіх держав світу, лише 30 автоматично надають громадянство при народженні. Тільки дві з них розвинуті країни, США та Канада. За даними центру досліджень імміграції, щороку іноземки народжують у Сполучених Штатах 36 тисяч дітей, щоб гарантувати їм американське громадянство .

За підрахунками дослідників, у 2008 році з понад 4 мільйонів народжених в Америці немовлят 340 тисяч були народжені іммігрантами, що приїхали до країни нелегально. Це майже 8%.

Історія автоматичного надання американського громадянства при народженні веде початок у 18 столітті, коли англійські закони були перенесені в американські колонії.

1857 році Верховний Суд США ухвалив рішення, що громадянство не надається при народженні дітям рабів. Але після громадянської війни у 1860-х, коли північні штати, які виступали проти рабства, перемогли південних конфедератів, Конституція країни була змінена, де було чітко сказано, що всі звільнені з рабства люди стали громадянами США.

Наприкінці 19-го століття, Верховний суд уточнив це положення, що всі люди, народжені у США, є громадянами країни, крім дітей дипломатів, немовлят, народжених на борту іноземного корабля, а також діти військових армії агресора.

Консервативні законодавці неодноразово намагалися скасувати автоматичне надання громадянства народженим у США, утім ця ідея ніколи не отримувала широкої підтримки суспільства.

Змінити американську Конституцію дуже складно, це вимагає підтримки абсолютної більшості в обох палатах Конгресу, після цього змини мають затвердити принаймні 38 із 50-ти американських штатів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG