Спеціальні потреби

​5 унікальних традицій світу, внесених цьогоріч до спадщини ЮНЕСКО


Культура виготовлення та обміну коржами
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Культура виготовлення та обміну коржами

Грузинські алфавіти, древньоіндійська практика йоги і спільне виготовлення коржів – серед нових доповнень до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, організація оголосила в середу (30 листопада) і четвер (1 грудня).

ООН створила свій список нематеріальної культурної спадщини у 2008 році для традиційних заходів, ритуалів і соціальних практик. Для того, щоб бути розглянутою, традиція повинна передаватися через покоління і давати тим, хто бере в ній участь, відчуття ідентичності.

1. Південнокорейські жінки-пірнальниці, відомі як хеньо, і їхня практика збору молюсків без допомоги кисневих масок на острові Чеджу.

Пірнальниці затамовують подих на хвилину за кожного занурення і моляться до богині моря за безпеку і рясний улов, перш ніж опуститися під воду.

Південнокорейські жінки-пірнальниці, відомі як хеньо
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

2. Древньоіндійська практика йоги, яка складається з серії поз, медитації, дихання та інших прийомів.

Йогу практикують для поліпшення розумового, духовного і фізичного благополуччя. Вона набула величезної популярності по всьому світу і була підхоплена різними поколіннями і статями.

Древньоіндійська практика йоги
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

3. Культура виготовлення та обміну коржами – кулінарна традиція, яку використовують під час звичайних прийомів їжі, а також на особливих подіях громад в Азербайджані, Ірані, Казахстані, Киргизії і Туреччині.

Процес виготовлення коржів (плаского хліба) вимагає співпраці щонайменше трьох людей. Випікають такий хліб у земляній або кам'яній печі, і сусіди в сільських районах разом беруть участь у процесі.

Культура виготовлення та обміну коржами
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

4. Писемність Грузії і її три алфавіти – асомтаврулі, нусхурі і мхедрулі.

Усі алфавіти продовжують використовуватися та співіснувати в зв'язку з їхніми різними культурними і соціальними функціями.

Писемність Грузії і її три алфавіти
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

5. Святкова єгипетська гра з палицями («Tahteeb»).

Гра включає короткий, ненасильницький обмін між двома противниками, що традиційно використовувався як одна з форм бойових мистецтв.

Святкова єгипетська гра з палицями
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Внесення до списку ЮНЕСКО покладає на країни, що беруть участь, зобов'язання захищати традицію. У деяких випадках держави можуть звернутися за фінансовою допомогою. ЮНЕСКО також має окремий список спадщини, що потребує термінової охорони, до якого три нові пункти було додано цього року.

Серед доповнень – кубинська румба і фестиваль Mangal Shobhajatra в Бангладеші, який проводиться з нагоди відзначення бенгальського Нового року. Минулоріч до списку потрапили арабська кава і культура волинки в Словаччині.

Дивіться також: Австралієць встановив світовий рекорд за найвищий баскетбольний кидок

  • 16x9 Image

    Аліна Голіната

    Приєдналася до команди "Голосу Америки" у 2016 році в ролі журналіста і редактора соціальних медіа. До того працювала у сфері маркетингу. В Україні вивчала журналістику, у США - гуманітарні науки. Висвітлює життя української діаспори у США та історії успіху українців.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG