Спеціальні потреби

Чому не варто було забороняти Компартію? (Огляд преси)


Більшість жителів східних і південних областей проігнорували вибори. Тому вижити серед партій, що претендували на їхні голоси, міг хтось один, констатує «Газета по-українськи». «Опозиційний блок» виявився радикальнішим і мав потужнішу рекламу, ніж «Сильна Україна» Сергія Тігіпка чи комуністи. Це спрацювало: колишній електорат Януковича, люди з радянським мисленням їх підтримали. А ось час «Свободи» минає, переконує видання. Партія почала нервувати політичних партнерів – через заяви Ірини Фаріон та Юрія Михальчишина. Відтак її нішу почали займати інші політичні сили. Щодо «Батьківщини», то її результат свідчить, що Юлія Тимошенко так і не знайшла розумної стратегії. Вона помилилася, коли пішла на президентські вибори. Це призвело до поразки й на парламентських. Навіть залучення першим номером списку льотчиці Надії Савченко не спрацювало, зазначає видання.

Компартія вперше в історії України не проходить до парламенту. І добре, що її не встигли заборонити до виборів, адже це була б дуже велика помилка, зазначає газета «День». Такий вирок зробив виборець. І тепер КПУ взагалі нікого не цікавитиме. Щодо обраного парламенту, то він, на думку газетярів, буде перехідним – для вирішення нагальних питань. Це й загроза війни, й два найближчі роки економічної скрути, й необхідність розпочати реформи. Далі, коли ситуація буде більш сталою, можливі ще одні позачергові парламентські вибори Ради, яка визначатиме перспективу країни на десятиліття. Перехідність парламенту також передбачає його конфліктність. Але коли в нового парламенту відповідальність за країну переважатиме над власними амбіціями, тоді навіть опозиційність існуватиме в нормальних демократичних рамках. Газета пише, що Росія досі може знайти в українському політикумі людей, з якими можна вести закулісні торги. Такі спроби триватимуть. Про те, як на них реагувати, йдеться в статті «Вибір зроблений. Тепер – реформи!».

У світі стрімко і невпинно дешевшає нафта. Водночас курс української національної валюти вже доволі тривалий час продовжує залишатися стабільним. Звідси журналісти «України молодої» роблять цілком логічний висновок: в Україні має подешевшати бензин. Причому суттєво. Однак щоденне споглядання за цінниками на українських АЗС засвідчує: цього не відбувається, вартість пального стоїть на місці, немов зачарована. Антимонопольний комітет продовжує погрожувати трейдерам, але змусити знизити ціну бензину не може. Експерти ж видання закликають негайно відроджувати власну переробку і терміново розпочати будівництво оптимального нафтохімічного комплексу, не підконтрольного Кремлю. І у такий спосіб упередити багато потенційних проблем, які, серед іншого, є реальними складовими національної безпеки. Причому це треба робити негайно. Адже через 1,5-2 роки вже буде пізно. Ні світ, ані навіть Європа чекати не будуть. На цьому наголошується в матеріалі «Чуже дешевим не буває».

Передрук з "Радіо Свобода"
XS
SM
MD
LG