Спеціальні потреби

Російський тіньовий флот не лише перевозить нафту в обхід санкцій, але й може слугувати для шпигування за країнами НАТО - ЗМІ


Нафтовий танкер "Невський проспект", що належить провідній російській танкерній групі "Совкомфлот", проходить через протоку Босфор у Стамбулі, Туреччина, 6 вересня 2020 р. Фото: REUTERS/Yoruk Isik
Нафтовий танкер "Невський проспект", що належить провідній російській танкерній групі "Совкомфлот", проходить через протоку Босфор у Стамбулі, Туреччина, 6 вересня 2020 р. Фото: REUTERS/Yoruk Isik

Тіньовий флот, який Росія використовує для транспортування своєї нафти в обхід санкцій, і який працює поза офіційною галуззю морської торгівлі, становить екологічну небезпеку для Балтійського моря та може потенційно використовуватися для шпигування за країнами НАТО навколо Балтійського моря.

Про це у своїй статті для видання Politico від 30 квітня пише Елізабет Броу, старша наукова співробітниця Атлантичної ради. За її словами, російські кораблі мають комунікаційне обладнання, яке не є необхідним на торговельних судах.

Ці російські танкери, фактично незастраховані, останнім часом почали проводити багато часу біля східного узбережжя острова Готланд, найбільшого острова у Балтійському морі, який належить Швеції, що нещодавно приєдналася до НАТО.

Російські судна залишаються за межею 12-мильної зони територіальних вод Швеції, однак перебувають у межах виключної економічної зони країни.

“Оскільки ці кораблі не є частиною жодних збройних сил, НАТО мало що може з ними зробити”, - пояснює дослідниця і додає, що, за повідомленнями ВМС Швеції, ці танкери також мають комунікаційне обладнання, яке не вимагається на жодному торговому судні.

“Здається, вони виконують роль станцій для прослуховування”, - підсумовує Броу.

Тим часом за даними агентства Reuters, у 14-му пакеті санкцій проти Росії Європейська комісія планує запровадити обмеження щодо суден, які доставляють північнокорейську військову техніку до Росії, а також танкерів, які порушують обмеження ціни у 60 доларів за барель на російську нафту.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США вже запроваджує санкції проти перевізників російської нафти, які допомагають Росії обходити цінові обмеження. Втім, як зазначає Броу, це “копітка й громіздка робота”.

На додаток, як повідомило 30 квітня агентство Reuters, міжнародна група з 12 морських страховиків, що покривають 87% світового океанського тоннажу, заявила, що обмеження ціни на російську нафту не досягло успіху, адже Росія перейшла до використання власного флоту, а також кораблів поза контролем Заходу.

“Обмеження ціни на нафту стає дедалі важче впроваджувати, адже все більше суден і пов’язаних з ними послуг переходять у цю паралельну торгівлю”, - йдеться в заяві групи, яка додає, що вже близько 800 танкерів залишили групу “як прямий результат запровадження обмеження цін на нафту”.

Крім того, за даними видання Bloomberg, російський “Совкомфлот” вдається до перейменування нафтових танкерів, які потрапили під санкції США, а також переводить деякі з них під російський прапор.

Як додає Reuters, офіційні особи США та Європейського Союзу вважають, що обмеження ціни дозволило скоротити доходи Росії, одночасно не перешкоджаючи торгівлі нафтою та запобігаючи ціновому шоку.

Водночас санкції не розв'язують потенційну проблему шпигування з боку російського тіньового флоту, говорить Броу, а також є відносно повільним механізмом.

“Хоча санкції щодо цього небезпечного флоту, безперечно, краще, ніж відсутність санкцій, цей процес займе багато часу: вважається, що флот складається з понад 1400 суден, які необхідно ідентифікувати та розслідувати, а також знайти їхніх власників. Крім того, на кожне судно, яке потрапило під санкції, принаймні ще одне, швидше за все, приєднається до флоту”, - зазначає Броу.

На її думку, тіньовий флот Росії – “диверсійну армаду”, за її визначенням – наразі неможливо заблокувати. Однак існують механізми, які б могли допомогти боротися з нею та, зокрема, зменшити небезпеку для острова Готланд і всієї Швеції.

Так, на думку експертки, ЄС міг би ідентифікувати та розслідувати всі підозрювані тіньові судна у своїх водах в межах проєкту Європейського оборонного агентства з морського спостереження (MARSUR).

На додаток ЄС також міг би скористатися Планом дій щодо Балтійського моря, міжурядовою угодою, яку також підписала Росія, що передбачає “стратегічну програму заходів і дій для досягнення гарного екологічного стану моря, що зрештою призведе до перебування Балтійського моря в здоровому стані”. Оскільки перевантаження нафти з судна на судно, до якого вдається тіньовий флот Росії, суперечить угоді, інші учасники угоди могли б спробувати втрутитися у таких випадках.

Своєю чергою директор Центру фінансів і безпеки Королівського інституту об’єднаних служб Том Кітінг, якого цитує Reuters, зазначив: “У межах досяжності Великої Британії та країн G7 є страховики, які надають послуги страхування, що порушують обмеження цін на нафту”.

“Це назви, які слід додати до санкційного списку, і слід звернути увагу міжнародної спільноти на те, що угода з цією конкретною страховою компанією призведе до проблем”, — додав він, не називаючи жодної конкретної фірми.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG