Спеціальні потреби

Джей Джонсон: "Тероризм не зможе перемогти, якщо ми не дозволимо себе тероризувати".


Джей Джонсон: "Тероризм не зможе перемогти, якщо ми не дозволимо себе тероризувати". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Джей Джонсон: "Тероризм не зможе перемогти, якщо ми не дозволимо себе тероризувати". Відео

Протягом кількох днів американці по всій країні віддаватимуть шану майже трьом тисячам загиблих у результаті терористичних атак 11 вересня 2001 року. Напередодні п'ятнадцятирічної річниці, у Вашингтоні та Нью-Йорку, як і в інших містах, пройшли урочисті церемонії та хвилини мовчання в пам'ять за загиблими.

У Нью-Йорку у відбудованому Всесвітньому торговому центрі міністр національної безпеки Джей Джонсон згадував події 15-річної давності.

«Як і багато в цій кімнаті, я – мешканець Нью-Йорка. 15 років тому, до речі, на свій день народження, я був на Мангеттені. Я бачив події того дня на власні очі. Ці події дали поштовх народженню Міністерства національної безпеки. Тоді народилася і моя особиста рішучість захищати безпеку країни. Кожного року 11 вересня ми згадуємо події того дня. Але ми повинні дивитися і вперед. Тероризм не зможе перемогти, якщо ми не дозволимо себе тероризувати», - сказав він.

Це була атака, спрямована не тільки проти людей, а й проти наших цінностей, сказав мер Нью-Йорка Білл де Блазіо. Терористи хотіли підірвати наші цінності демократії і відкритості. Цей план провалився.

«Ми стали сильнішими. Ми об'єдналися Ми знайшли шляхи посилити безпеку. Ми навчилися краще працювати разом. В якомусь сенсі, ми стали кращими. Люди приїжджають на меморіал 11 вересня з усього світу. Для них це стало символом нашої стійкості. Вони приїжджають, щоб віддати данину нашій перемозі над тероризмом. І, звичайно, вони приїжджають, щоб оплакати загиблих», - сказав Де Блазіо.

На Нью-Йоркській фондовій біржі пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Конгресмени, які тільки що приступили до виконання своїх обов'язків після літніх канікул, зібралися на сходах будівлі Конгресу. Церемонію відкрив спікер Палати представників Пол Раян:

«Коли я згадую цей день сьогодні, я не можу не думати про своїх дітей і про всіх дітей, які народилися в цій країні після 11 вересня 2011 року. Чи розуміють вони в повній мірі, що тоді сталося? Чи здатні вони? Вони можуть дивитися старі кадри, відео, як падають вежі, але чи можуть вони це відчути? Я багато зі своїми дітьми про це говорив - про шок, страх, обурення. Чи можуть вони відчути втрату 3000 американців за один ранок? Я не думаю, що вони можуть. Це тягар нашого покоління. Ми прожили цей жахливий день. І ми його ніколи не забудемо».

«Коли ми віддаємо шану усім, хто загинув 11 вересня, ми також повинні віддати данину тим, хто загинув протягом наступних років. Ми повинні пам'ятати боротьбу тисяч героїв з хворобами. За деякими даним, 10-15 чоловік були діагностовані на рак щотижня», - нагадала лідер Демократичної меншості в Конгресі Ненсі Пелосі.

Дивіться також: Історія українця, що загинув під час терактів 11 вересня 2001-го року у Нью-Йорку

Історія українця, що загинув під час терористичних атак 11 вересня в Нью-Йорку. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG