Спеціальні потреби

Фінляндія, Швеція та Іспанія надішлють Україні додаткові танки Leopard


Танк Leopard 2 на базі ФРН у Мюнстері, 20 лютого 2023. REUTERS/Fabian Bimmer
Танк Leopard 2 на базі ФРН у Мюнстері, 20 лютого 2023. REUTERS/Fabian Bimmer

Фінляндія оголосила про відправлення до України трьох танків німецького виробництва Leopard 2 та забезпечить навчання для українців із їхнього використання.

Загальна вартість усіх надісланих Фінляндією оборонних засобів наразі становить 750 мільйонів євро, останній 13-й пакет допомоги Києву перевищує 160 мільйонів євро.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

Фінляндія має на озброєнні близько 200 танків Leopard 2, однак, як раніше відзначив президент країни Саулі Ніїністе, "кількість танків, які Фінляндія передасть Україні, не може бути дуже значною. У нас є довгий східний кордон, який потрібно захищати, ми все ще не є членами НАТО і не можемо поставити під загрозу нашу власну безпеку".

Leopard

Нині Швеція оголосила, що також відкрита до ідеї надання Україні німецьких Leopard 2 зі своїх запасів, що нараховують 120 таких танків. Останній пакет допомоги Стокгольма Києву включає бойові машини піхоти та артилерійські системи Archer.

Напередодні також в іспанському уряді повідомили, що Іспанія ремонтує шість Leopard 2 для передання Україні, які будуть готові до бою кінця березня або початку квітня. Там додали, що з часом кількість наданих танків може зрости.

Раніше країни НАТО, зокрема Німеччина, Польща та Португалія, пообіцяли відправити ЗСУ загалом близько п'ятдесяти Leopard 2, які вважають найбільш відповідними до умов російської війни в Україні. При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив минулого місяця, що очікує отримати від 120 до 140 західних танків у "першій хвилі" постачань від коаліції з 12 країн.

Challenger

Тим часом британські танки Challenger 2 можуть почати надходити в Україну вже навесні, заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес в інтерв'ю Reuters.

Воллес додав, що Лондон може запропонувати додаткові танки Challenger до 14 вже обіцяних, але це залежатиме від рівня загрози, а також від оборонних потреб країни. "Оскільки Росія використовує власну тактику м'ясорубки, коли російська армія не піклується про свій власний народ, ... ми повинні переконатися, що їм не вдасться досягти успіху", - сказав він.

Підготовка українців

Британія вже провела базову підготовку понад 10 тисяч українських солдатів із методів боротьби з безпілотниками та управління танками, що, за словами міністрів, частково є доказом провідної ролі Британії у підтримці України.

Навчання ЗСУ тривають й у Німеччині. Зараз там проходять підготовку кілька тисяч українців, а загалом ЄС пообіцяли навчити користуватись західною технікою 15 тисяч військовиків з України.

Днями українських захисників, які тренуються неподалік німецького міста Мюнстер, відвідав міністр оборони ФРН Боріс Пісторіус. Українські військовики в інтерв'ю Reuters висловили сподівання, що західна техніка та отримані ними навички допоможуть досягти прориву на лінії фронту й порівняли західну воєнну техніку із радянською - "як Мерседес та Жигулі".

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG